,

Född och uppvuxen i Luleå där jag spenderade mina första 21 år innan jag flyttade ned till Stockholm för att börja jobba inom en statlig myndighet. Knappt två år senare träffade jag en tjej som jag så småningom flyttade ihop med.

Jag och min dåvarande sambo, som är född och uppvuxen här i Stockholm, skulle fira vår första, romantiska, jul tillsammans. Granen släpades hem och ställdes i all sin prakt på balkongen i det kalla decembervädret.

Denna ödesdigra eftermiddag åkte vi tillsammans in till stan för att köpa julgranspynt att hänga i granen. Väl inne på Åhléns city begav vi oss, med glada miner, till julpyntsavdelningen.

- Okey, sa jag, om du går och letar efter glitter och ljus så går jag och letar efter pumlorna.

Hon stirrade frågande på mig, - Letar efter vad då för något ????

Min första tanke var att hon inte riktigt hörde vad jag sa, kanske beroende på min Norrländska dialekt, så jag upprepade … - Jag går och letar efter p u m l o r n a, så tydligt som jag bara kunde.

Hon fortsatte titta på mig med en frågande blick, - Eeeh…vad sa du att du skulle gå och leta efter ???

Vid det här laget började jag starkt misstänka att hon, antingen, var dum i huvudet eller bara skämtade med mig, - Jamen, sa jag lätt irriterat, pumlor – som man har i granen….

Det tog mig minst en minut att försöka förklara vad jag syftade på – Jamen,
du vet…pumlor…av glas…runda…i olika färger…
Vid det här laget började jag faktiskt tvivla på mitt eget förstånd… kunde det verkligen finnas ett annat ord för pumlor?

- Jaha, du menar julgranskulor, sade hon lättat och log mot mig.

- JULGRANSKULOR, skrek jag förtvivlat, det kan det ju för fan inte heta…och dessutom kan man ju inte säga det heller…då låter det ju som om man vore någon slags fjolla!!!

Vid det här laget var det hennes tur att börja misstänka att jag var galen, - Ja… julgranskulor …det heter det ju…pumlor måste vara något norrländsk, dialektalt, ord…sa hon lätt nervöst

Övertygad om att ordet "Pumla" tillhörde rikssvenskan lika mycket som "Hasselbacks-potatis" gör, åkte vi någon timme senare hem med papperspåsar fyllda med diverse julgranspynt.

- Puka…Pulka…Puma…Pumpa…Punkt… Det måste vara något fel på denna utgåva av Svenska akademins ordlista, tänkte jag högt samtidigt som jag febrilt bläddrade igenom ordboken som jag hade kastat mig över så fort vi kommit över tröskeln till våran lägenhet.

Till sist var jag tvungen att, motvilligt, erkänna för mig själv och min, vid det laget mycket nöjda, sambo att hon faktiskt hade rätt: ordet "Pumla" existerade inte i riksspråket och var tydligen något som jag har fått med mig ifrån "Lule-målet".

Detta ord som varit en naturlig del av mitt enkla liv existerade inte längre...

Och visst…om man tänker efter…det något rasistiska, men dock, skämtet om vad en svart man och en julgran har gemensamt…skulle, för att ta ett exempel, knappast fungerat på min Norrbottniska dialekt...

 

Ordet har egentligen en vidare betydelse än så och för att vara helt korrekt så är namnet på det som hänger i granen: julgranspumla, då pumla "betyder" klotformat, ihåligt, föremål.

Ett exempel på hur ordet Pumla kan användas: Den gamla, klassiska, kaffebryggaren 'Don Pedro' kan beskrivas med att den bestod av två glaspumlor där den understa innehåller vatten och den översta kaffe (hmmmm...undrar om bryggaren fortfarande finns att köpa någonstans?).

Efter att åren har gått har jag, på skoj, frågat folk i min omgivning om dom känner till vad ordet "Pumla" betyder. Det märkliga är att det verkar som om det bara är människor som är uppvuxna i Luleå, eller har föräldrar därifrån, som vet vad det betyder.

Och tro inte att det är ett Norrbottniskt ord…nehejdå, varken folk från Pajala, Kiruna eller Haparanda verkar känna till vad "Pumla" betyder. Jag har sökt på nätet efter "Pumla" och har endast hittat fem svenska hemsidor där ordet finns med och som vanligt så verkar dessa ha skapats av människor som har sitt ursprung i Luleå eller dess närhet.

Däremot har jag hittat många hemsidor som tyder på att Pumla är ett ganska vanligt förnamn på kvinnor i Sydafrika…

Huvudsyftet med denna sida är att sprida detta fantastiska ord till alla oupplysta människor i vårt avlånga land…prova…smaka på det….Pumla…Pummmmla…(uttalas ungefär på samma sätt som humla)…visst är det fan så mycket bättre än julgranskula!

Det sekundära syftet med sidan är att jag själv är nyfiken på ordets ursprung och spridning då jag har svårt att tro att ordet bara är en ytterst lokal företeelse i Luleå och önskar med detta att Ni gärna hör av er med Era egna erfarenheter.


Maila gärna till mig på presidenten@pumlan.se med dina erfarenheter och/eller ansökan om medlemskap i Pumlans Vänner™ (kostar absolut ingenting förutom tiden det tar Dig att skriva ett mail. Fördelar...tja förmodlingen inga alls...förutom, kanske, äran att tillhöra den stolta skaran av medlemmar i denna fantastiska intresseförening....)

/Ove Friman
President, Pumlans Vänner™.

P.S Om du inte har en rad med knappar till vänster om denna sida så har du kommit in på Pumlans Vänners™ hemsida via en felaktig länk. För att se "hela härligheten" klickar du här.

 

<