Om du inte har en rad med knappar till vänster om denna sida så har du kommit in på Pumlans Vänners™ hemsida via en felaktig länk. För att se "hela härligheten" klickar du här.


181223
23:45 Dan föredopparedan i en vintrigt Stockholm

Då jag har spendert mestadelen av mina lediga dagar med att skrota runt här hemma har det inte blivit så mycket författande.

Detta till trots vill jag passa på att önska Er Alla En Riktigt God Jul !

/Eder Vörnadsfulle President

181219
19:35 någonstans i Traneberg

Äntligen semester och vilket härligare sätt att påbärja den på med att hälsa Karin Wikström bördig från Boden (Låter ju nästan som en filmtitel) med faimij välkommen som medlem #876 med Mats #877, Sofia #878 och Emma #879

181219
Strax efter midnatt i ett Traneberg med -4 grader på termometern

Åtta (8) Bodensare på rad! Absolut inget fel med det... Detta är även ett nytt rekord med 8 konsekutiva anmälningar från en och samma stad. Förra rekordet hade Luleå med en svit på sju medlemsansökningar som togs vintermorgonen den 3dje december 1923 och legat ohotad tills ikväl.

Dock stannade rekordet den här gången med 8 efterföljande anmälningar från en och samma stad då Camilla Roos Sjöberg från Forshed, Luleå bröt sviten

Dagen till ära är min sista arbetsdag för året så jag tänke passa på att de närmaste dagarna av ledighet knåpa ihop något om vad som hänt de senaste åres sedan våra vägar tillfälligt skildes åt.

Må Gott så länge och God natt

181216
I Ett snöigt Traneberg

Nådens år skulle hinna bli 2018 och jag skulle få hål i huvudet (eller två för att vara exakt) innan det skulle skrivas här igen. Vem hade trott det?

Då jag forfarande sitter här utan att hunnit äta frukost, lunch eller middag denna dag känner jag att jag måste låta det primitiva behoven, såsom mat, gå före än det att jag , i timtals, skulle skriva en krönika om vad som flutit under broarna sedam de tre senaste åren, så jag återkommer helt enkel någon annan dag..

Vörnadsfullt

Eder President.

150412
En blåsig eftermiddag och en halv evighet senare.
Då jag inte har råd att anlita en web-adminstratör/informatör i kombination med att jag är dj-gt lat blir tyvärr mina uppdateringar här ytterst sporadiska - hoppas ni har någon slags förståelse. Men då jag absolut inte vill släppa denna pummel-rastplats mitt i Internet djungeln försöker jag oförtrutet kämpa vidare.

För Er som som finns med på facebooksidan har kanske noterat att det har hänt en hel del de sista dagarna. Det var i fredagseftermiddag som jag fick en märklig men samtidigt mysig känsla att det var nog dags att besöka en bokhandel. På väg in till en restuarang i Stockholm city stannade jag till på Akademibokhandeln på Odenplan, klev in med barska steg och gick direkt fram till informationsdisken och frågade, utan någon större förhoppning, om Svenska Akademiens Ordlista nummer 14 hade kommit till butiken.

Lika upphetsad som nervös fick jag till svars: -"Javisst den har precis kommit in i dag" och därefter visade butiskbiträdet mig vägen till nyss nämnda bok....

Där stod den, i all sin glans, och med skakande händer plockade jag upp den och bläddrade mig varligt fram till bokstaven P... och där... där fann jag det...ordet som jag i 27 år har kämpat för att se på sin rättmätiga plats.... Pumla s. ~n pumlor (prov.) - Julgranskula. I mitt ohämmade glädjerus skrek jag ut -"YES" varpå resterande besökare i min närhet tittade skräckslagna på mig och började sakta backa ut från facklitteraturavdelningen..

Jag vill rikta ett vansinnigt stort tack till alla medlemmar och pummelvänner där ute i värden som har hjälpt mig på denna resa - utan Er hjälp hade detta inte varit möjligt!

Jag återkommer lite senare då jag har uppdaterat medlemsregistret.

Vördnadsfullt, Er upprymda President.

 

141221
Dan före dan före dan före dopparedan.
Så har vi antligen kommit fram till fjärde Advent och därmed några få futtiga dagar kvar till Julafton. Vill härmed passa på att hälsa Astrid Rendahl, Martin Wass, Maria Höglund och Jenny Arnkvist varm välkomna till Pumlans Vänner™

Ha en fortsatt trevlig Fjärde Advent!

/Eder trofasta, om än sporadiskt förekommannde, President

141210
En evighet senare.
Det är på samma gång förunderligt och fantastiskt att Ni fortfarande orkar skicka medlemsansökningar trots min extrema oförmåga att uppdatera medlemsregistret med någon slags regelbundenhet. Tusen tack att Ni finns och oförtrutligt väntar på att jag stundom skall vakna upp ur min dvala.

Idag och under högtidliga former vill jag välkomna Berit Silverlind, Stefan Lidberg, Elisabeth Forssell-Onur, Paula Trogen, Kent Trogen, Tarja Karppinen, Marie Lindström, Åsa Lindström, Cecilia Holmqvist, Isa Ågeby, Susanne Grönvall och Fredrik Fagervall till Pumlans Vänner™!

Med hopp om en fantastisk tredje Advent.

/Ove

140611
21:08 Med kommande semestertider i sikte.
Så har jag, i stundande sommarvärme, till sist fått tumment ur... och uppdaterat medlemsregistret. Ett särskilt tack går till Niklas Strååt för sina extraordinära insatser och utnämner honom till Hedersmedlem # 2. Efter Niklas egen önskan föräras han även medlemsnummer # 888.

Om än en vecka för tidigt men dock, Glad Midsommar!

/P

140425
16:10 Någostans i ett soligt Stockholm
ÄNTLIGEN!!!!!

Kunde knappt tro mina ögon och öron när en arbetskollega skickade ett epostbrev till mig under gånga veckan då jag avnjöt en fantastisk semester på Svalbard:

Svenska Akademin tar bort ett hundratal ord ur sin ordlista och lägger till ett tiotal nya. Säckkärra, butta, katig och exter är exempel på några av de nya dialektord som nu införs.

Publicerat tisdag 22 april kl 17:16
"Det är första gången på 140 år som dialektord ses över i Svenska Akademins ordlista. Lena Wenner är dialektforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och är den som arbetar med de provinsiella uttrycken.

Tidigare fanns det 450 dialektord i Svenska Akademiens ordlista. Nu stryks runt hundra stycken och tio nya läggs till.

– Pumla som används i Norrland. Det är ett ord som jag vet att många saknar i ordlistan. Så det får komma in, det betyder julgranskula. Ord som försvinner helt och hållet är nacka, att ta upp, och spinga, för att spänta ved.

Lena Wenner tror att detta bara är början och att vi kommer att få se betydligt fler dialektord i ordlistan framöver.

– När vi gör en ny uppdatering så kommer det nog in många fler ord, det behövs rensas bort fler av de gamla som inte jag vågat göra än.

Exempel på ord som ska ingå i den 14: upplagan av ordlistan:

Säckkärra - hopfällbar bagagevagn med två hjul.

Pumla - julgranskula.

Butta - knuffa."

Länken till sveriges radio hittar du här.

Jag vill tacka alla älskade medlemmar för att Vi tillsammans gjort det möjligt att få in detta fantastiska ord i nästa utgåva av Svenska Akademins Ordlista!!!!

/Ove Friman - Er extremt stolte President i Pumlans Vänner™.

P.S. Det har kommit in fler medlemsansökningar och jag lovar att uppdatera medlemsregistret om ett par få futtiga dagar.

 

131224
11:00 Någostans i ett gråmulet Stockholm
Så har vi äntligen kommit till årets absoluta högtidsdag och vad kan inte passa bättre än att välkomna Göte och Karin Lindström till Pumlans Vänner™!

Jag vet att jag här borde skriva någon utsvävande och varm text om pumlornas betydelse för juletiden eller kanske vattnets betydelse för sjöfarten - men då jag har fullt upp i dag hinner jag blott att önska Er En Riktigt God Jul!

Värdnadsfullt

Ove Friman

131222
15:46 På rätt sida av vintersolståndet
God eftermiddag o ärade medlemmar och såhär dan för dan före dopparedan har jag vaknat till liv igen igen då de senaste veckorna har varit ganska hektiska men trevliga vilket har inneburit att jag inte haft möjlighet att uppdatera våran hemsida förrän nu.

Så här på den fjärde advent har jag nöjet att presentera vära nyaste medlemmar: Hans G Johansson, Louise Mattsson, Carin Callander och Urban Johansson. Ni är alla vart välkomna till Pumlans Vänner™!

Med hopp om en fortsatt trevlig trevlig fjärde advent och ta det försiktigt där ute i helgtrafiken.

/Eder storsinta och älskvärda President.

131208
15:28 Och solen har precis sänkt sig nedan horisonten
Ville bara titta in och önska Er en glad andra advent och inte desto mindre hälsa ytterligare en medlem, Kerstin Lindqvist, varmt välkommen till Pumlans Vänner™!

I morgon åker jag till Prag och kommer därför inte ha möjlighet att uppdatera våran hemsida förrän jag är tillbaka på fredagskvällen. Om tekniken och högre makter medger så kommer jag dock försöka lägga upp några bilder på våran Facebooksida som du hittar här.

Med hopp om en trevlig vecka.

Ove

131207
18:16 Med minusgrader utanför husknuten
Hej alla o ärade medlemmar.

Så har vi änligen fått lite snö och därmed lite ljusare här i Stockholm om än inte mycket men dock.

Kvällens inlägg syftar till att hälsa Ylva Trollstierna, Louise Hannu och Stefan Karvonen välkomna till, den något säsongsbetonade men dock, intresseföreningen Pumlans Vänner™.

Ödmjukast.

Eder stolta President.

131203
18:48 Med näsan full av snor
Godkväll alla vänner, hoppas allt är finemang med Er. Själv har jag inlett decembermånaden med en begynnande och förmodligen kraftigt eskalerande förkylning/influensa. Då jag numera har ett nedsatt immunförsvar skall jag imorgon dra förbi hjärttransplantationsavdelningen (Wow, 32 bokstäver i föregående ord!) på Huddinge sjukhus för ta lite prover för att se om dom kan ge mig någon lämplig medicin för att hjälpa min kropp att ta hand om vad det nu kan vara för något.

Kom nyss hem från jobbet och vittjade min e-brevlåda och där kunde jag åter igen och lika glädjande varje gång se att ytterligare tre medlemsansökningar har ramlat in. Vill därför hälsa Helen Johansson, Gunilla Granberg och Ann-Catrin Karphammar varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Helen kommenterade också "Nej, du har fel i att det är endast kring Luleå som uttrycket används. Jag är bördig från Vuollerimtrakten och i min hemby visste alla vad pumlor är." i sin ansökan vilket numera stärker min tro att ordet Pumla har sin huvudsakliga spridning längs med Lule- och Pite älv.

Med hopp om en fortsatt bra morgon/middag/kvällt (allt beroende på när ni läser detta).

/Ove

131201
23:55 Strax innan jag borde gå till sängs då det är abetsdag imorgon
Hej alla nattugglor.

Innan jag borde gå och lägga miga är det dags att göra dagens sista uppdatering och glädjande nog ser jag att vi har fått några medlemansäkningar vilket börjar, på ett positiv sätt, bli vanebildande: Jag vill därför till sist för idag och högtidligt välkomna Eva Åström, Iva Lundström, Pia Forsström och Birgit Englund till Pumlans Vänner™.

Med hopp om en god natt.

/Eder älskvärda President.

131201
14:48 Det var ett djävla tjat om vädret här
Halloj där.

Historien upprepar sig igen och jag börjar starkt misstänka att uppdatera hemsidan kommer vara mitt huvudtema under denna första advent. Precis då jag tryckt på knappen för att uppdatera hemsidan hör jag det välbekanta och trevliga ljudet som uppmärksammar mig att jag har fått ett nytt epost-brev. Till min stora glädje ser jag att det är, ånyo, en medlemsansökan som har landat i brevlådan och denna gång är det från Johny Larsson i Antäs som har gjort det självklara valet att ansluta sig till våran fantastiska förening. Välkommen Johny till Pumlans Vänner!

131201
14:45 Fortfarande lika blåsigt
Lagomt till det att bläcket från min senaste uppdatering har hunnit torka kom, glädjande nog, in ytterligare en medlemsansökan och denna gång är det från Ingrid Renberg boendes i Sunderbyn. Välkommen som stolt medlem i Pumlans Vänner!

131201
14:28 I ett blåsigt Stockholm
Glad första advent till er alla o ärade Medlemmar!!!

Jag vill här på årets första decemberdag hälsa Gudrun Häll varmt välkommen som medlem 783 i Pumlans Vänner™... Jag ber så mycket om ursäktat att Du har behövt vänta sedan 2009 för att få din medlemsansökan beviljad och som någon form av plåster på såren föräras du medlemsnummer 125 då detta nummer, av någon outgrundlig anledning och i just denna stund väldigt passande, var ledigt.

Den som däremot får iklä sig rollen som medlem nummer 783 är Jan Backman som inkommit med en rykande färsk ansökan. Påföljande medlemsnummer, 784, ges till Fretze Backman. Även Ni båda två är varmt välkomna till Pumlans Vänner!

Med hopp om en fin första advent.

/Ove

131130
14:29 Nyvaken från sommardvalan
HA! Eder President har vaknat till liv igen efter att ha varit i sommardvala i nästan ett helt år.

Jag vill be så hemskt mycket om ursäkt om du skickat in en medlemsansökan mellan den 24 december 2012 till och med juli detta år. Fick nämligen en hårddiskkrasch i under sommaren. Och jag vet....jag vet.... men det är fegt att göra backup :). Lärt mig läxan så att detta kommer, förhoppningsvis, inte ske igen.

Jag vill återigen be om ursäkt och om du nu skickat in en annsökan men inte finns med i listan måste jag tyvärr be dig att skicka in den igen om du fortfarande är intresserad.

För det andra vill jag hälsa Britt Palmgren, Märta Lundgren, Pia Lindberg, Gunilla Curdén, Gunilla Norman, Linda Häggström, Johnny Häggström, Jan-Erik Karlsson, Anna-Lena Palmgren, Anki Löfgren, Stefan Gustafsson och Astrid Andersson varmt välkomna som nyblivna medlemmar i Pumlans Vänner™.

Som vi alla vet drar det igång med 1:a Advent i morgon och för ovanlighetens skull sker detta redan den 1:a december.

Ha en underbar första Advent och sätt fast säkerhetsbältena för nu kör vi!

Om någon av er har någon trevlig bild med Advent eller givetvis Pummel tema så får du mer än gärna maila den till mig så kägger jag up den/dem här på sidan.

/P

121224
11:26
En stilla önskan till Er alla o ärademedlemmar:

Önskar, vördsamt, Eder President

121223
13:23
Glad 4;dje Advent!

Så här dagen före dopparedagen vill jag passa på att välkomna Annika Enbom, Anita Andersson, Dan Andersson, Anki Kallhede, Hanna G Lundblad, Stina Eiderström och Arne Lindgren som stolta medlemmar i Pumlans Vänner.

Med hopp om att julstressen har lagt sig

/Presidenten

121216
14:50
Glad 3;dje Advent!

Denna dag före dan gånger 8 vill jag ta tillfället i akt och välkomna Vivi-Ann Ekman, Stefan Svensson, Lena Windstam, Agneta Johansson, Irene Andersson, Ingemar Thorin, Karin Lind, Björn Norén, Camilla Jonsson, Maja Jonsson, Gunilla Backman och Inger Nordlund till Pumlans Vänner.

Jag vill även passa på att upplysa om, för er som inte fick möjlighet att läsa min blogg på Norbottens Kurirens hemsida, att den finns att läsa här.

121212
19:20
Jag vill idag passa på att informera att jag äntligen har lyckats skapa en "riktig" Facebooksida för Pumlans Vänner som du kan hitta här.

121211
20:00
Först vilja välkomna Ingela Lilja, Birger Öhman, Maj-Britt Turtola, Lars Andersson och Lena Grönberg som nya medlemmar i Pumlans Vänner™, tack för att Ni alla medlemmar bidrar till att min gråa vardag blir mer färgglad! Jag vill också passa på att slå ett slag för Pumlans Vänners™ Facebookgrupp som du förhoppningsvis hittar här och har levt i all sin tysthet sedan jag startade den för cirka ett år sedan.

121209
17:12
Hej o ärade medlemmar jag vill passa på att välkomna Kristna Olli-Lindström, Karin Grahn och Bert Berglund till Pumlans Vänner™ samt önska Er alla en glad andra advent!

/P

121203
21:40
Då jag missbedömde brevskörden i brevlådan gick det fortare än vad jag trodde att uppdatera medlemsregistret och nu tror jag mig kommit ikapp.

Varmt Välkomna alla nya medlemmar i Pumlans Vänner™!!!

Om du nu inte hittar ditt eget namn i medlemslistan trots att du vet att du har skickat ett mail, ber jag så mycket om ursäkt då jag förmodligen slarvat bort ditt e-brev. Hoppas att du har tålamodet att, i såfall, skicka mig ett nytt e-.brev.

Vördnadsfullt

Presidenten

121202
21:00
Glad första advent!

Hoppas dagen har varit bra här ä det bara toppen, tände första ljuset idag och har så smått börja sätta upp mine elektriska adventljusstakar m.m Jag har änltilgen och till sist börjat uppdatera medlemsregistret men då ansökningarna sträcker sig från 12 januari 2012 lär det tag några timmar innan jag har kommit i kapp.

Ha en underbar kväll!

121130
19:37 Med 1:a advent runt hörnet
Okidoki, dags att öppna denna sida igen. Två dagar kvar med bloggandet på kuriren.nu och jag känner att jag egentligen borde ha en vecka till för att berätta allt jag ville, de absolut viktigaste inläggen kvartår dock till lördag eftermiddag och avslutande inlägg på söndag. Har under bloggveckan fått in några medlemsansökningar och skall försöka uppdatera medlemsregistret med dessa tillsamman med alla andra som kommit in tidigare.

Med hopp om en trevlig helg

/P

121121
20:37 Nästan ett år senare
Hej alla kära medlemmar, nuvarande och blivande. Vet inte riktigt vad hag skall skylla på men hemsidan är väl rätt säsongsbetonad så det har inte blivit några uppdateringar. Lika glad varje gång som jag vittjar min brevlåda och ser att jag har fått en medlemsansökan. Kommer om tid och möjlighet finns att uppdatera medlemsregistret i helgen.

Håller just nu på avsluta ett ganska stort och fantastiskt roligt jobb: att återigen vara Veckans Bloggare på kuriren.nu. Jag kommer att påbörja bloggandet nu på måndag (26/11) och denna gång kommer mitt fokus givetlivs ligga på mina erfarenheter som startade i januari 2008.

Jag kommer på måndag att länka till dessa sidor och jag vill inte avslöja för mycket för läsarna . Därför kommer jag från och med söndag (25/11) att temporärt stänga ned just denna NYHETER sidan under fyra dagar.

111231
15:34 Med några få knappa timmar kvar av år 2011
Med en dåres envishet håller jag mig fortfarande kvar i Lule trots att jag har massor att göra "hemma" i Stockholm innan jag börjar jobba igen den nionde januari. Mellandagarna har spenderats mestadels inomhus om än stundom har jag gett mig ut, med risk för liv men framförallt lem, och halkat runt Mjölkudden och Notviken.

I det sista självande timmarna av 2011 vill jag passa på att välkomna Kaisa Palo, Gudrun Palo, Ivar Palo, Julia Palo, Mirja Palo och Margaretha Nilsson varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

I och med detta vill jag utbriga ett - Skål taméfan och GOTT NYTT ÅR o Ärade medlemmar!

Vördnadsfullt

Ove Friman a.k.a Presidenten

111224
11:26 I ett något isbelagt Luleå
Resan upp gick perfekt, tog drygt nio timmar från start till mål med två korta pauser på vägen. Möttes av ett Lule som hade minus 8 grader och lite snö på marken och framförallt i träden. I går spöregnade det hela dagen så den som hade en ouppfylld dröm att exempelvis åka skridskor till Systembolaget kunde med enkelhet förverkla detta i går.

Jag har idag äran att presentera ytteligare tre nya medlemmar, Elise Eriksson, Mia Segerlund och Roger Svanborg, i denna folkrörelse som stolt titulerar sig Pumlans Vänner™.

GOD JUL ALLA PUMLANS VÄNNER!
/Ove Friman

111221
23:04 Med semester runt knuten
Så har jag packat färdig för årets julresa upp till Lule och denna gång för första gången sedan 2007 med bil. En ytteligare milsten och bekräftelse på vad ett hjärtbyte kan göra. Och ja - jag lovar att köra försiktigt.Med hopp om en fortsatt trevlig kväll, morgon, natt eller vad det nu är när ni läser detta.
/P

111218
17:33 I ett snöblaskigt Stockholm
Glad 4:dje Advent!

I detta snöblandade regnväder passade jag på att besäka julmarknaden i Sigtuna. Allt i syfte att att bunkra upp en fantastiskt god senap som jag för första gången köpte där för 3 helger sedan. Så nu klarar jag mig fram till påska... 2013. Jag har oxo nöjet att presentera Anneli Jansson och Maria Ståhl Jonsson som nyblivna medlemmar i Pumlans Vänner™.

"På julmarknaden i Sigtuuuuna"

111215
23:29 Färdigjobbat för denna vecka
Då jag är sjukskriven 25 % och när väl torsdagskvällen infinner sig är det helg för mig, jobbar måndag - torsdag.

Måste bara skicka med en länk som vår hedersmedlem #444
Robin von Post nyss skickade in till mig via Skype: Språkquiz v. 49 som finns på Svenska Dagbladets hemsida. Fan trot men jag börjar mer och mer tro att våran långa kamp börjar sakta bära frukt..

111214
21:08 Nyss hemkommen från en hård batmintonmatch
Så var ytterligare en arbetsdag till ända och därmed även ett steg närmare julen. Hoppas Er dag har varit bra, det har min. Innan jag sunker ned alltför djupt i min fotölj vill jag passa på att hälsa ytterligare en ny medlem, Eva Stenberg, välkommen till Pumlans Vänner™. 

111213
18:20 Åter framför datorn, denna gång något däst.
Hoppas Ni alla har haft en bra Lucia. För mig avslutades arbetsdagen med att vi bjöds på julbord av arbetgivaren. Jag vill oxo passa på att välkomna Pernilla Wikstén och Marina Norrman som våra nyaste medlemmar i Pumlans Vänner™.

Medd hopp om en fortsatt trevlig kväll.

/P

111213
00:14 Med ena foten ut ur sovrummet
Låg och slösufade på min sufplatta då jag fick nys om hur man sätter upp en Facebook "Gilla-knapp" på förstasidan. Kunde förstås inte det låta passera utan vidare åtgärd för närvarande och kastade mig ur sängen och fram till datorn som jag ånyo har i knät sittandes i min fotölj. Men nu får det vara god natt. Hoppas ni får en fin Lucia lite senare i dag.

111212
22:59 Med ena foten i sovrummet
Ser till min stora glädje att några medlemansökan har hittat in i min e-brevlåda under kvällen. Glömde det vid min senaste post: Till alla Ni nybliva medlemmar: VARMT VÄLKOMNA till denna folkrörelse som åter är i rullning!

Ha en god natt alla mina
(Pumlans) Vänner!

111212
19:55 Med helt slutkörda armar och magmuskler
Äntligen har jag lyckats att uppdatera medlemslistan, men visst jag är rätt säker på att jag i förvirringen har missat en del ansökningar... du som fortfarande känner dig utanför - skicka in en ansökan igen.

Jag har stundom fått frågor om T-shirten som finns på huvudsidan, jag har ingen försäljning själv men om du går in på Web Shop där finns en del prylar till försäljning. Företaget som du gör beställning hos heter Trycktorget och jag får väl några spänn per såld pryl - men jag lovar Er, alla dessa slantar skänks oavkortat till Hjärt & Lungfonden.

Till sist måste jag bara publicera en bild som medlem #444 Robin von Post skickade in för ett tag sedan:

På Åhlens ironiskt nog!!! Att det inte har lärt sig efter alla dessa år.... jag tror fantamig det är dags att besöka nyss nänmda butik och hålla räfst och rättarting!

/P

111211
23:45 Nu i princip liggande i min fotölj
Tack för idag, jag återkommer med fler uppdateringar i morgon kväll efter jag kommer hem från jobbet & därefter gymmet. Med hopp om en trevlig natt.

/P

111211
18:42 Ännu mera nedsjunken i min fotölj
Uppdatering har äntligen påbörjats ser dock till min förtvivlan att anmälningar före 2010-04-08 har jag supit bort och vet Du om att du har skickat en ansökan före detta datum ber jag dig, vördsamt, att skicka om den samma.

111211
17:39 Nedsjunken i min fotölj och datorn i knät
Det blev en perfekt dag för en långpromenad (här gick jag - och ja.. jag är en teknik-nörd) då det då efter bara några minuter efter jag klivit ut genom dörren klarnade upp och temeperaturen sjönk till precis under nollstrecket. Nu sitter jag här med en kopp kaffe vid min sida och skall precis påbörja att uppdatera medlemsregistret - sätt fast säkerhetsbälterna så åker vi.

111211
10:58 Någonstans i mitt vardagrum
Skulle kanske ha väntat med att "äntrat scenen" till på tisdag för att kunna skriva det, för alla numerologi-nördar, roliga datumet 11 12 13. Men då jag kan dra mig till minnes (vagt men dock) så är huvudtemat på dessa sidor något helt annat...

HEJ TAMEFAN! Glad 3:dje Advent!

Jag skall väl kanske börja med välkomna mig själv tillbaka till Pumlans vänner™ och därefter tacka alla Er andra STORT för att det fortfarande verkar finnas intresse av dessa sidor trots att de har i princip varit förstenade sedan slutet av 2007. Jag kan i allt övrigt meddela att livet och hälsan är på topp.

Denna söndag kommer jag att försöka hinna uppdatera medlemslistan med de över hundra ansökningarna som kommit in under årens lopp. Vädret till trots (3 grader och gråmulet) kommer jag dock strax att ge mig ut på en promenad i ett par timmar och forsätta därefter.

Forsättning följer senare i eftermiddag.

/Presidenten

101012
17:18 Någonstans i Traneberg
Tankar kring en nystart.
Nu måste jag för %¤##&%%¤ ta mig i kragen och börja uppdatera medlemsregistret..... Jag skall bara hämta andan så återkommer jag inom kort.

101012
17:01 Någonstans i Västerort
Jag blev för någon timme sedan uppmärksammad på att vi, idag, har figurerat i radio Norbotten igen, klicka här (™ Radio Norbotten P4) och ca 18 minuter in i ljudklippet hittar Ni hela härligheten.

100831
19:01 Någonstans i Stockholm
Tankar kring en nystart.
Mer än ett år har gått och nu börjar livet komma tillbaka till hur det var innan min hjärtsjukdom. Jobbar för närvarande 25% men kommer att gå upp til 50% i och med första oktober. Jag vill tacka alla brev som jag fått under min frånvaro.... att Ni fortfarande vill ansluta Er till denna klubb. Jag kommer inom kort börja uppdatera medlemsregistret med alla ansökningar från Er alla underbara människor.

Med hopp om en fortsatt trevlig höst.

Vördnadsfullt, Ove Friman.

0906..
15:03 Någonstans på Huddinge sjukhus
Tankar kring ett nytt hjärta.
Så sitter man nu här med ett nytt hjärta som transplanterades in i min kropp i lördags . Tänkte bara meddela att alt har gått jättebra men det är fortfarande mycket kvar innan jag kan anses som tillräckligt frisk för att klara mig själv då jag är jättesvag och trött - dock på djävligt bra humör (åtminstonde i skrivande stund).

Finns många tankar kring allt som jag har gått och går igenom men jag skall inte trötta ut Er med dessa.

Och du MHC - Mitt hjärta har nu faktiskt slutat att slå - dock skall jag med glädje förvalta det nya som jag har fått förmånen att bära från en kvinna i 30 års åldern. Tack du okände för att du har gett mig en chans till ett nytt liv.

2 dagar efter operationen

090406
20:26 Någonstans på Huddinge sjukhus
Tankar kring ett brustet hjärta.
Vart tog han vägen vår hedervärde President? Varför har han inte brytt sig om att uppdatera hemsidan och reagerat på det mänger av medlemsansökningar som strömmat in.

Den 24 januari 2008 fick jag trots min späda ålder (42) en kraftig hjärtinfarkt (det blir mera läskigt när man skriver den det - huva) med kraftig hjärtsvikt som följd. Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa med sin fulla kraft och i mitt fall har jag ca hälften av kraften kvar.

Efter massa medicinering, inoperering av pacemaker m.m. har vi kommit till den punkt då det inte går att göra mer för att förbättra min livskvalitet förutom att byta hjärta – och det står på tur nu…
Jag vet inte när transplantationen kommer att ske – bara att det kommer att ske inom (förhoppningsvis) en relativt snar framtid.

Då jag inte vet hur min framtid kommer att se ut eller när jag kommer att ha ork eller möjlighet att uppdatera hemsidan nästa gång vill jag bara passa på att tacka alla för allt engagemang i Pumlans vänner™.

Jag lovar att återkomma så fort jag bara orkar. Ha ett bra liv så länge o ärade medlemmar.

071223
11:47 Någonstans på Mjölkudden i Luleå
Dan före dan och julefriden har infunnit sig. Resan upp gick bra, om det nu är någon mot all förmodan som undrar. Ville bara passa på att hälsa Åsa Andersson och Gerd Lundsten varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Med hopp om en bra dag.

071221
11:09 Någonstans i närheten av Tönnebro
Så här sista dagarna innan julafton får Eder President ständigt stå på tå, redo att uppdatera medlemsregistret. Sitter och tar en fika på den välkända vägrestaurangen i Tönnebro och ser förnöjsamt att ytterligare fyra "prospects" har valt att skicka in en medlemsanmälan. Vill därför hälsa Monica Johansson Juntti, Elin Pettersson, Anniqe Livbom och Anna Carlén varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Dags att ge sig vidare – norrut.

/P

P.S. Det är vansinnigt praktiskt med mobilt Internet... eeehhh... det brukar heta så men så vitt jag förstår är nog själva Internet tämligen stationärt... men ändå...

P.P.S. Då det är snortråkigt att köra denna sträcka upp till Luleå får Ni gärna skicka mig ett uppmuntrande e-brev som gör min resa lite kortare.

071220
22:19
Sista inlägget från hemmaplan. Ville bara passa på att välkomna ytterligare två nya medlemmar, Inger Boström & Mikael Boström, till Pumlans Vänner™ innan det är dags att försöka sova några timmar innan den långa färden.

Med hopp om en god natt.

/P

071220
12:30
I min iver att rätta till medlemslistan glömde jag bort att uppdatera den med de nya medlemsanmälningar som inkommit. Ni är alla varmt välkomna som nya medlemmar i Pumlans Vänner.

071220
12:10
Så har jag gått på semester, dock så tar Er President icke helt julledigt än på några dagar då dagens aktiviteter består av att packa bilen med allsköns bråte inför min resa upp till Luleå i morgon. När jag tittade igenom medlemslistan såg jag att jag hade missat några medlemsansökningar - vilken är den uppenbara nackdelen med att ha flera datorer. Detta är dock åtgärdat nu och förhoppningsvis så är alla nöjda och glada.

Med hopp om en bra dag.

/Presidenten

071217
Sent en kväll, någonstans i Stockholm
Hallå igen, efter några dagars irrande i Londons tunnebanesystem är jag åter tillbaka till verkligheten. Som ett trevligt välkomnande hem till min annars så ödsliga lägenhet ser jag att Agneta Eriksson, Håkan Berg, Berndt Tiberg, Yelverton Tegner, Lena Svanberg och Barbro Johansson har sökt medlemskap till Pumlans Vänner™ vilket härmed, med stor glädje, beviljas. Välkomna!

Har även fått ett e-brev från Katarina Lalander Hamnes (#314) - som även borde gå under smeknamnet "PI" - vilket innehöll en underbar bild som hon tog under sin resa till Danmark i helgen. Denna bild kan jag självklart inte låta passera Er obemärkt, o Ärade medlemmar, då detta är ett utmärkt exempel på julpynt i Pumlans Vänners™ anda:

Notera att granarna och all annan juldekoration är HELT uppbygda av pumlor!

I och med detta vill jag göra ett allmänt upprop till alla medlemmar att skicka in Er bästa pummelbild för publicering här på hemsidan. Årets bästa* pummelbild koras den 24 december.

Med hopp om en trivsam vecka innan jul!

/P

*Du måste vara över 6 år eller ha målsmans (mamma, pappa eller jultomtens) tillstånd för att deltaga i tävlingen. Pumlans Vänners™ ledningsgrupp och dess närmaste anhöriga får dock ej deltaga då detta kan ge upphov till en viss jävsituation. Juryns beslut kan ej överklagas (de är dock mottagliga för alla typer av mutor) och priset??? går ej att byta mot kontanter, flyttas eller överlåtas på annan person. Eventuell vinstskatt betalas av den individ som för tillfället hyr rum 4 på Ishotellet i Jukkasjärvi.

071212
13:00
Är hemmda idag efter det att jag fått min regelbundna behandling med Botox, allt för att hålla min Dystoni i shack. Jag brukar blir extra spattig i nacken efter sprutorna... men jag åtminstonde väldigt rynkfri där...

Efter en sådan holmgång med neurologen, Botox och en massa injektioner känns det extra trevligt och värmande att få hälsa 5 nya medlemmar: Rolf Lindblom, Berit Johansson, Kristina Drugge, Jan Lenman och Gunnar Hedlund välkomna som medlemmar i Pumlans Vänner™.

Med hopp om en trevlig vecka!

/Presidenten

071208
18:25
Efter några dagars frånfälle kan jag till min stora glädje hälsa 23 nya medlemar varmt välkomna i den ständigt växande folkrörelsen som i folkmun brukar kallas Pumlans Vänner™ (vad den kallas mer officiellt har jag ingen anig om men jag tyckte det lät bra att skriva så).

Med hopp om en trevlig 2:a Advent!

/P

071204
17:30
HO! TRE dagar på raken... det här kan vara början till ett beroende.

Kom för en gång skull hem från jobbet i anständig tid och ånyo kunde jag till min stora glädje konstatera att ytterligare en medlemsansökan trillat in i min e-brevlåda. Varmt välkommen, Helena Grip som medlem 595 i denna landsomfattande intresseförening som går under namnet Pumlans Vänner™.

Med Hopp om en fortsatt bra vecka!

071203
19:06
HEPP! Två dagar på raken... jag måste har drabbats av någon slags julyra...

Efter ytterligare en dag i Rikets tjänst kom jag åter välbehållen hem allt för att finna tre nya medlemsansökningar som väntade på min hemkomst. Jag vill därför, med stor glädje, hälsa Jerry Eriksson, Torbjörn Berglund och Johan Wåhlin varmt välkomna som medlemmar i Pumlans Vänner™.

Nu dags för en, av Findus tillagad men dock, middag.

071202
22:14
HA - Igen! Med tredje gången inom loppet av mindre än 24 timmar är det, definitivt, min årsbästa prestation hitintills. Efter att ha skrotat runt här hemma och pyntat lite lätt med de obligatoriska adventsljusstakarna ser jag till min stora glädje att ytterligare tre medlemsansökningar har hittat sin väg till min e-brevlåda.

Som kvällen sista aktivitet kan jag därför, stolt, presentera Niclas Sanfridsson, Agneta Sanfridsson samt Lina Persson som de senaste nytillskotten i denna folkrörelse som kallar sig Pumlans Vänner™.

071202
12:15
HA! Två gånger inom samma dygn - det hade jag knappt ens själv vågat hoppas på... Det är söndageftermiddag och jag har nyss stigit upp efter en hård natt där uppdatering av hemsidan och medlemsregistret stod i fokus. Jag vaknade upp till att mötas av ett halvmulet Stockholm med 6 grader på kvicksilvret - möttes även av två nya medlemsansökningar: Jennie och Esmeralda Nousiainen som hälsas varmt välkomna som medlemmar i Pumlans Vänner™. Och nu över till något helt annat - Frukost!

Med hopp om en fortsatt underbar 1:a Advent.

/Eder Älskvärde President.

071202
Mitt i söndagsnatten
HA! Jag är tillbaka efter en längre tids ansvarslös och oförlåtlig frånvaro... men detta till trots... står jag här på barrikaderna igen och kämpar oförtrutet vidare med att ordet Pumla skall få sin rättmätiga plats i Svenska Akademins ordlista.

Hej och glad första Advent!

Under min frånvaro har det inkommit hela sextio (60) medlemsansökningar från lika många underbara människor - och enligt tradition och urgamla seder (ca 6 år) upphöjer jag Er alla härmed till medlemmar i denna illustra förening!

Ett särskilt omnämnande måste jag ge Linda Nyström som troget och tålmodigt har väntat sedan i januari 2007 med att få omfamnas i denna gemenskap som går under benämningen Pumlans Vänner™. Linda, du kan nu gå ut i Världen och stolt titulera dig ”Nummer 574”!

Enligt vad som viskas på stadens gator och torg har Pumlans Vänner™ nyligen figurerat i tidningen Amelia - vilket torde förklara den höga andelen kvinnliga medlemsansökningar den senaste tiden - och det är absolut inget fel i det... snarare tvärt om... jag är inte bara President i Pumlans Vänner™ - jag är en ensamstående man i mina bästa år också.

Från denna något, i sammanhanget, märkliga försök till någon form av kontaktannons eller vad fan det kunde vara för något till något helt annat - som Ni alla säkert har noterat har jag startad en Webshop. - Ska fanskapet börja tjäna pengar på denna förening också, tänker säkert någon illasinnad läsare (och med största sannolikhet - inte medlem)... men icke sa Nicke... överskottet (30 spänn per pryl) från alla saker som säljs går till en förening som jag starkt vurmar för: Svensk Dystoniförening - Så det så!

Avslutningsvis vill jag passa på att förmedla några betraktelser som några av de nyblivna medlemmarna har tecknat ned i sina medlemsansökningar:

Ulrika Andersson (#530) skriver:
Jag är född och uppvuxen i Uppsala men har sedan jag varit liten alltid fått höra att de färglada kulorna som man hänger i granen heter pumla eftersom min morfar kom från Ångermanland. Alla mina släktingar anammade ordet (kan nämnas att de övriga härstammar från Uppland och Blekinge) så för mig existerade inte, och existerar fortfarande inte, något annat namn än pumla.

Någon gång i mellanstadiet berättade jag för några av mina klasskompisar att jag sett en tjej som gjort örhängen med pumlor och alla tittade på mig som frågetecken och undrade -vad hade hon gjort örhängen med sa du? Jag svarade så tydligt som jag kunde att hon gjort "örhängen med PUMLOR" eftersom jag trodde att de inte hört vad jag sa. Efter ett tag gick det upp för mig att de faktiskt inte visste vad ordet betydde, vilket kom som en total chock för mig. Jag hade verkligen ingen aning om att de kunde kallades för något annat än pumla.

Så småningom lyckades jag ju förklara vad det var jag menade och de flesta tyckte att pumla var ett jättefint ord som passade bättre in på dessa julgransdekorationer än ordet julgranskula. Under åren har jag faktiskt lyckats få många av mina vänner och bekanta att börja säga pumla istället eftersom de tycker att det låter så hemtrevligt och fint.

Ewa Wernersson (#552) skriver:
Det är faktiskt inte bara Lulebor som kallar de runda kulorna för pumlor, det har jag gjort hela mitt liv. Jag härstammar från Sollefteå och jag tror det var min mormor som använde uttrycket. Mormor kom från Bollstabruk och vad jag vet så har vi ingen släkting från Luleå. Jag tycker uttrycket pumlor är vackert, det låter runt och gulligt.

Mia Larsson (#567) skriver:
Men det är ju alldeles fantastiskt! Vilken underbart vackert ord på en fantastisk tingest! "Julgranskula" som är det ord jag använt under hela mitt liv (Född, uppvuxen och boende i Vänersborg) har alltid känts för tungt, för klumpigt, för hårt för denna sköra, glittrande vackra prydnad!
Jag måste bara sprida namnet till mina nära och kära, ja alla jag pratar med! På detta sätt förfinar vi språket och beskrivningen av det mest undebara jag vet... PUMLORNA!

Anna Larsson (#572) skriver:
Jag känner väl igen din historia om flytt till huvudstaden och krock i språket vid firande av jul Jag har, något skrämd av förvirringen och fnissen som uppstod vid användande av just pumla, dock fortsatt använda just pumla och det har gett resultat: Beviset kom häromåret då vår äldsta son skapade en för honom naturlig användning av julens Pumla-ord: ”Vi ska på julgranspumling” – förklarade han för mormor i telefonen när vi skulle på julgransplundring... Ha! Visst vill jag vara med och bevara Pumlan!

Linda Nyström (#574) skriver:
Jag är född och uppvuxen i Luleå, bor fn i Stockholm. Jag råkade ut för nästan exakt samma situation med mina arbetskamrater innan jul i år. Vi skulle skicka ut julkort och jag tyckte att vi skulle ta det med "Pumlan på grankvisten" . Oj oj oj så mkt jag ångrar det idag. Har blivit sååå retad över detta sedan dess. Gjorde därefter exakt samma sak som du dvs kollade i alla svenska ordlistor som fanns men hittade inte det otroligt fina välskapta ordet Pumla någon stans. Jag tycker absolut det borde införas!!

Tack o ärade medlemmar för de värmande orden och för att Ni vill dela med Er av de upplevelser som i mångt och mycket stämmer väl överrens med mitt egna traumatiska uppvaknande, en kall eftermiddag i mitten av december 1988.

God Natt!

070913
18:40
Efter några dagars tjänsteresa att jag återbördad till mitt hem igen och eftersom jag tyckte att jag jobbat - eller åtminstonde tjänstgjort - tillräckligt denna vecka bestämde jag mig att ta helg redan nu. Som ytterligare grädde på moset (vilket i mitt tycke torde smaka ganska äckligt - men eftersom det brukar heta så... fan vet varför.. använder även jag detta märkliga talesätt) har det inkommit ytterligare medlemsansökningar till denna allt växande folkrörelse. Jag vill därför hälsa Annikki Uvmåne och Fredrik Westerlund varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Helg, som sagt var - Skål tamé fan!

070909
23:05
Söndag kväll och jag borde vara i säng för länge sedan då jag som vanligt kommer att vara mer än äckligt trött imorgon bitti då klockan ringer. Precis inna jag är på väg att stänga ned datorn ser jag till min stora glädje att Stina Selberg ånyo gjort en anmälan... trots att jag missbrukat hennes och alla andras förtroende genom att med stor försumlighet slarvat bort hela vinterns & vårens anmälningar. Varmt välkommen Stina... du kan numera, stolt, titulera dig medlem #524 i Pumlans Vänner™.!

070904
19:10
Fan tro't... men liket lever...

Efter ganska exakt nio månader av total tystnad från min sida är jag till allas våran stor glädje tillbaka i förarsätet igen. Sedan vi sågs sist har jag bytt position på jobbet och därmed fått nya och mer utmanande uppgifter vilket förståss är skitkul - men samtidigt har det inneburit att det inte blivit så mycket tid över till annat (förutom den del av mitt liv som får mig att koppla av och samla kraft för nya övningar: Amatörradio). Fick nog nog (observera, ingen felskrivning här, inte) med allt skrivande ett tag efter mitt inhopp som Veckans Bloggare på Norbottens Kurirens hemsida.

Under de senaste veckorna har medlemsansökningar börjat droppa in i allt större takt och då jag faller lätt för smicker har det börjat klia i fingrarna igen. Jag är fantastiskt smickrad och hedrad av alla dessa ansökningar till denna illustra förening - detta till trots den petrifierade hemsidan. Sedan jag lämnade Er i sticket den sjunde januari har massor av ansökningar droppat in... det finns dock ett stort problem...

Till min stora fasa har jag nyligen upptäckt att ALLA anmälningar som inkommit mellan den 7 januari och 18 juli har, på något mystiskt sätt, försvunnit!!! Jag hat sökt med ljus och byggarbetsstrålkastare efter de försvunna anmälningarna, dock har mina försök varit fruktlösa...

Jag vill därför be alla som skickat in sin medlemsansökan mellan nyss nämnda datum om en gigantisk ursäkt och hoppas att Ni, olyckligt lottade, kan ha överseende med denna otroligt klantiga fadäs. Hoppas dock att Ni som tålmodigt och förgäves väntat på att få bli upptagen i denna kamratskap ger men en ny chans och skickar in Din anmälan igen. Jag lovar, dyrt och heligt, att jag skall göra allt som står i min makt att registrera Er så fort som det är praktiskt möjligt.

Det är därför jag, med tårar av sorg och en liten gnutta glädje, endast kan hälsa Erik Hurtig, Göran Thingvall, Bo Krogvig, Helena Fehler, Ingela Nilsson, Elisabeth Johansson samt Anneli Uvmåne varmt välkommna som medlemmar i den folkrörelse som går under namnet Pumlans Vänner™!

P.S. Jag har även fallit för trycket från Er o ärade medlemmar och startat en Webshop där det går att köpa tröjor, kaffemuggar, teddybjörnar m.m. som har Pumlans Vänners™ logotype tryckt på sig. Jag fick själv hem ett par prylar för någon vecka sedan och kan konstatera att alla saker håller bra kvalitet. Eder President stolserar numera med en Pumlans Vänners™ kaffemugg på jobbet - till mina medarbetares stora avundsjuka.

070106
22:26
God kväll o ärade medlemmar och gott nytt år föresten. Kom hem till Stockholm igår kväll och med mig har jag morsan som skall stanna här en vecka.

Hoppas att allt är väl med Er och att jul- och nyårsfirandet löpte enligt planerna. Själv spenderade jag mestadelen av min Norrbottensvistelse uppe i Tjotahejti där snön låg meterdjup och det var minusgrader varje dag.

Under min semstervistelse har jag fått medlemsansökan från Inger Nilsson, Karl-Erik Nilsson, Inga-Lis Larsson, Leif Svensson, Owe Eriksson, Karin Marklund, Rune Marklund, Oscar Wallén, Magnus Andersson, Karin Karppinen, Irina Nilsson, Jenny Larsson, Kjell Dellert, Jan Bondesson, Ylva Strutz, Lars Weirell, Ylva Mjärdell, Åsa-Karin Sunnercrantz, Peter Asplund, Eva Mathiasson, Bert Bodin, Lisa Hansson, Eleonor Lindström, Siv Sandman, Anton Lundmark, Ylva Öhlund Brännholm, Ursula Pettersson, Carl Johan Wahlgren, Matts Forsberg, Mira Forsberg, Dagh Casselbrant, Carolina Nordström och Jill Sundberg... (kommer knappt ihåg hur jag började denna mening... jovisst ja.. medlemsansökan) vilka härmed beviljas och Ni alla kan känna er varmt välkomna till gemenskapen i Pumlans Vänner™.

Eva Mathiasson (numera #503) skriver i sin medlemsänsökan:
Jag heter Eva Mathiasson, är 29 år och född och uppväxt i Stockholm. Bor där än. I vår familj har det eminenta ordet pumla använts flitigt varje jul så länge jag kan minnas, men som du kan räkna ut vid det här laget har man ju framstått som en konstig, främmande fågel i bekantskapskretsen. Det har genom åren fascinerat och förundrat mig att INGEN utanför familjen har erkännt ordet pumla - mina föräldrar kan väl inte ha hittat på det själva?

Så denna jul tog jag vid julbordet upp diskussionen med mina föräldrar, som BÅDA hävdar att ordet alltid använts i deras släkt..
Vidare undersökningar avslöjade via Wikipedia att det ska vara ett norrbottniskt ord, vilket förklarar min mammas inblandning i det hela, då min morfar kom från Luleå. Men min pappas släkt är Västmanlänningar hela bunten, centrerade runt Köping och Västerås.. Förklara det du, om du kan! Jag kan det inte..

Så har då det förunderliga uppstått att en tvättäkta Stockholmare - jag - (ja, det är ju en definitionsfråga, förstås) av släkthävd ser ordet som sitt. Jag bor ihop med min livs kärlek, en gotlänning, och våra framtida barn kommer att växa upp med pumlan som en naturlig del av vardagen.

061224
13:44
God Jul alla ärade medlemmar, hoppas att Ni får en underbar dag med mycket mat och fina klappar. Innan jag tar julledigt några dagar vill jag passa på att hälsa Stig Eidegren välkommen som medlem i Pumlans Vänner™.

061223
23:25
Innan vi alla går och lägger oss för i kväll i syfte att ladda inför den stora Pummeldagen i morgon vill jag passa på att hälsa Ansa Messner, Samuel Rundkvist Messner och Anna Grönlund välkomna in den gemenskap, som går under namnet Pumlans Vänner™, och som denna jul fått ett rejält uppsving både medialt och i antalet medlemmar.

Ansa skriver i sin ansökan:
När jag firade min första jul här, 24 år gammal, och skulle köpa pumlor på flotta NK, fick jag ett litet leende och
"Nja, tyvärr har vi inte det!" till svar. Konstigt ställe, tänkte jag. Bästa varuhuset i hela Sverige har inte pumlor - vad haaar de egentligen då?!

"Va´? Har ni inte pumlor, det är inte möjligt!" Men, som sagt bästa varuhuset i landet: "Om du berättar vad det är ska vi beställa hem det!" säger det leende varuhusbiträdet, eller vad de nu kan kallas på NK. Jag förklarar noggrant och får till svar det förskräckligt kliniska "Julgranskulor!". Tvi!

Nu är min son 8 år och han har en prudentlig fröken som minsann talat om att han hittat på det. När han berättade att hans mamma har lärt honom det fnös hon att det var ett ord vi använde i familjen då… Suck! Har, till henne, klippt ur dagens DN-artikel om detta.

Jag har förstått att DN har tagit upp ordet Pumla i dagens tidning vilket tyder på att ordet äntligen tagit sig in i det "finare kulturella rummen". Detta, i sin tur, kan innebär otroliga framgångar för ordet från och med nu. P.S. Häsla Samuel särkilt från mig att han gärna kan upplysa sin fröken om denna förening och dess hemsida så att även hon vidga sina vyer med avseende på det svenska språket.

God Natt önskar Er Älskvärde President.

061223
14:20
God eftermiddag och hoppas att Ni har en bra dag före Dopparedagen. Min e-post fungerade inte igår vilket gör att jag har varit tvungen att hålla Per-Gunnar Markstedt, Lena Wellman, Sigbrith Palmgren, Stefan Palmgren och Sven Lundkvist på halstret i över ett dygn genom att inte kunna bevilja deras medlemsansökan. Men det kan jag, med stor glädje, göra nu... Varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Lena Wellman skriver oxo i sin ansökan:
Jag blev så glad när jag via en artikel i DN fick vetskap om denna förening. Här har jag levt hela mitt vuxna liv i södra Sverige, (f.n Skövde) och ända sedan första dagen i förskingringen arbetat för att få "sörlänningar" att fatta att det heter PUMLOR. Med mina egna barn har jag lyckats. Trots att de är uppvuxna på landet i Skaraborg, skulle de aldrig få för sig att säga något annat. Min man anammade också detta ord genast då han tyckte att det var klockrent och alltid tyckt att de sörlänska benämningarna låter om något barn leker med i gruset på skolgården. Min mission omfattar även mina kollegor. De har inte börjat använda ordet, men har i.a.f lärt sig förstå vad som menas.

Jag tycker att du som föreningens president borde vända dig till svenska akademiledamoten Peter Englund som ju är från Boden (liksom jag). Han om någon borde väl kunna få med ordet i akademins ordlista.

Lycka till med missionen!


Tack, Lena, för informationen. Jag hade ingen aning om att Peter Englund är i från Boden och han är, som du påpekar, en trolig väg att gå för att få in våran Pumla i SAOL.

Till sist vill jag visa en bild som jag nyss tog med min julklapp till mig själv (en superfin digitalkamera):

061222
00:18
Glatt Vintersolstånd - årets mörkaste dag... efter det här blir det bara ljusare. Ber så mycket om ursäkt för att jag inte har uppdaterat hemmsidan på över ett dygn - men att resa upp till Luleå samt blogga på NK's hemsida var allt jag hann med innan klockan var över midnatt. Det känns som att när jag skriver som "Veckan bloggare" måste jag väga orden mera noggrannt än vad jag gör här. Jag vet ju att Ni älskar mig ändå... eller nått...

Innan jag ger mig i kast med morgondagens blogg (det är lätt jäktigt just nu... dock på ett trevligt sätt) så vill jag härmed bevilja Mia Nilsson och Susanne Henne inträde i denna illustra förening. Varmt välkomna!

Sussanne skriver oxo i sin ansökan:
Under min barndom har jag aldrig haft ett annat namn på julgranskula *viskar, ett förnedrande ord på denna vackra tingest* än pumla.

Hur det är med släktskapet och Luleå vågar jag inte svara på. Det kan vara möjligt att det på min farfars sida finns några Norrbottenbor men det vette sjutton om det just var Luleå.

Farfar växte upp i Björna (Ö-vik) och farmor i Stigsjö, utanför Härnösand. Vilket är en bra bit från Luleå. Så tesen om att det bara är folk från lule som vet vad en pumla är kanske inte håller riktigt.

Ha en riktigt God Jul med många vackra pumlor i granen.

Tack Sussanne för ditt inlägg om ordets spridning, ju mer jag har sökt efter Pumlans spridning och ursprung, desto mer förvirrad har jag blivit. Ordet verkar dock mestadels vara spritt i Norrland - och med Norrland menar jag: områdena kring Härnösand och uppåt i landet. Jag har dock fortfarande svårt att förlika mig med tanken att, exempelvis, Gävle är en del av Norrland.

061220
22:27
När man minst anar det så dyker det upp en hoper medlemsansökningar och denna gång har jag äran att hälsa, vad jag antar, familjen Öberg (bestående av Linnea, Oskar, Viktor och Axel) varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

061220
20:42
Hej alla glada... och hej till Er andra oxo. Det är faktiskt skönt att inte behöva köra hela resan upp till Luleå i ett sträck, men eftersom denna möjlighet med logi, halvägs på resan, för 200 spänn finns så är det ett utmärkt alternativ. Idag har det, för första gången på länge, inte kommit in några ansökningar om medlemskap vilket förståss är lite tråkigt...

Såg på Norrbottens Kurirens Hemsida att mer än 500 personer hade röstat för Pumla i gårdagens fråga, förmodligen är det många ev Er, o ärade medlemmar som röstade, vilket Presidenten tackar särskilt för. Men tänk om alla som röstade igår och hade gjort det smarta valet att inlemmas i denna förening... då skulle vi med säkerhet varit mer än 500 medlemmar i denna stund... Men man kan inte få allt... så jag är glad ändå.

Med hopp om snart återseende!
El Presidente.

061219
21:24
God kväll ärade medlemmar, äntligen är allt klart för i morgon då jag tar mig, i två ettapper, upp till Fäderneslandet Luleå. Har knappt hunnit med att känna efter att jag har semester och att det endast är fem dagar till Julafton... men och andra sidan har jag fullt upp med det roliga uppdraget att blogga på NK's hemsida (och för Er icke Norrbottningar: NK = Norrbottens Kuriren och inget annat tjafs).

Jag åker tidigt i morgon bitti och för att hinna med måste jag ta tag i morgondagens första blogg redan i kväll då jag inte är säker på att jag har möjlighet att blogga under resan. Så hör ni inte av mig i morgon eftermiddag så beror det med största sannolikhet att jag inte har koppling mot Internet vid mitt första etappmål.

Innan jag kastar mig över NK nästa blogginlägg vill jag första passa på att hälsa Helene Rudh, Petra Genfors, Josefina Nordström, Ludde Wästfelt, Linus Berglund och Rolf Berglund välkomna till denna högaktuella intresseförening som stoltserar med namnet Pumlans Vänner™.

061219
11:50
Dag att ta en paus med allt packande... inte av mig..men dock av mina saker som jag skall släpa upp till Norrbotten. Såg att mitt första inlägg i morse försvann, så jag var nyss inne och la in det igen... Det är ju tur att jag skriver all mina inlägg på NK i Word annars hade jag varit lätt "brydd" vide det här laget.

Det som gör mig desto mindre brydd över detta missöde är det faktum att Vi har fått in medlemsansökan från både Thord och Bengt-Owe Palmgren (jag gissar ni är släkt) vilket givetvis, och högtidligt, härmed beviljas. Välkomna!

061218
21:37
Ikväll är Vi verkligen heta... Jag har knappt hunnit avsluta min näringsriktiga middag (som nästan bestod av Kostcirkeln alla delar: Kött i form av korv, Bröd i form av... bröd, Grönsaker i form av Ketchup, Fan vet vilken del det tillhör.. men i alla fall... senap som sveptes ned med ett glas mjölk)... var var vi... jovisstja... min näringsriktiga middag då jag får den stora äran att presentera Asta Palmgren, Walborg Henriksson, Kerstin Eriksson, Harriet Lindgren, Elisabeth Söderberg och Hans Söderberg som stolta medlemmar i den allt växande folkrörelse som går under namnet Pumlans Vänner™.

061218
20:12
Nu är jag klar med att "värka" fram mitt andra inlägg på Norbottens Kurirens hemsida. Hoppas att ni inte tyckte att det första inlägget blev för långt och tradigt.

Innan jag sätter igång med att tillreda min sena, men dock, middag (jooo jag vet mamma - man skall inte äta sent på kvällen - men jag gör det ändå) vill jag passa på att hälsa Linn Öbom, Susanne Nordberg, Stephan Nilsson, Kristina Rydberg Fjellborg, Margit Carlsson samt (via min medlemsvärvare av stora mått - # 405) Filis Sigala hjärtligt välkomna in i den värme som Pumlans Vänner™ gör allt för att sprida till slott och koja.

061218
09:16
Så var mitt första inlägg klart... dock ser det ut som ni får vänta en stund till innan ni får avnjuta detta mästerstycke på www.kuriren.nu. Ser också med skräckblandad glädje att dom har använt bilden som togs vid den intervju som kuriren hade med mig för några år sedan (se även inlägget 021222 kl 19:37).

061218
08:50
Står här i startgroparna med glödande fingrar... dock verkar Norrbottens Kuriren inte ha vaknat än och berett plats för mig på deras hemsida. Men det dröjer förhoppningsvis inte allt för länge innan jag släpps lös. Hoppas artikeln i tidningen blev bra, jag har av naturliga skäl inte möjlighet att läsa denna eminenta morgontidning här nere i Stockholm.

061217
20:50
Glad tredje Advent, o ärade medlemmar!

Det är få några timmar kvar innan jag släpps lös på www.kuriren.nu, men tro nu inte att jag kommer att sluta "blogga" här under den kommande veckan. Nehejdå...denna sida kommer att bli en "Bakom kulisserna från Veckans blogg blogg" under hela nästa vecka.

Ha en fortsatt trevlig kväll så hörs vi snabbare än du anar.

061216
20:24
Ser att det har kommit in ytterligare en anmälan till medlemskap i Pumlans Vänner™ och denna gång är det Elina Nordung Omnell som beviljas inträde i denna förening som sakta men säkert närmar sig 500 medlemmar...vem kunde ana detta då Vi startade för fem år sedan?

Städningen då...undrar alla som engagerat sig i detta olidligt spännande städdrama...jag inleder pass 3 i morgon som jag hoppas slutföra innan jag måste börja ta tag i arbetet som "Veckans Bloggare" på www.kuriren.nu.

061216
17:00
Sitter framför TV:n och tar igen mig efter städpass nummer 1 - Grovröjning. Till jul åker jag som vanligt hem till Luleå och det här året skall min mamma följa med ned och stanna hos mig några dagar - då får det fantamig inte se ut som det gör nu i min lägenhet...

När jag ändå sitter här kan jag inte låta bli att dela med mig av en gammal, men dock, länk till Sveriges Radios program: Språket i P1 som tog upp ämnet pumlor & Pumlans Vänner™ redan i januari i år.

Tillbaka till städpass nummer 2 - ännu mera grovröjning....

061216
13:55
Jag har på senare tid noga övervägt förfrågan (från främst mig själv och medlem # 2) att införa en gästbok igen. Förra gången det fanns en gästbok blev den med jämna mellanrum (dagligen) fylld med reklam och annat skit vilket i sin tur innebar att jag tvungen att stänga av gästboken.

Denna gång hoppas jag att Vi skall slippa allt elände från dessa "mörka krafter" på Internet och att gästboken skall leva upp till den otroligt höga standard som denna hemsida, i övrigt, har att erbjuda.

Så lys upp tillvaron för Er Älskade President och alla andra medlemmar genom att skriva något i gästboken!

061215
18:51
Efter en viss genomgång av medlemslistan såg jag att Kicki Malmström (# 405) hade anmält sig två gånger och fick därmed två medlemsnummer. Har justerat detta nu vilket innebär att alla (med vissa undantag) efter medlem 405 har åkt upp ett steg i medlemsregistret.

061215
17:45
Hallå alla Pummel älskare!

Min första dag på julledigheten har spenderats med att ta en tur in på stan där jag bland annat har gjort mig så julfin som jag bara kan utan att ta till omfattande ingrepp såsom plastkirurgi och fettsugning...jag har varit och klippt mig.

Så här på eftermiddagen kan jag glädjas åt att några nya medlemsansökningar har kommit in, vilka på stående (julgrans-) fot beviljas. Ett särskilt omnämnande måste dock göras: Robin von Post (som nu kan titulera sig medlem # 444) har i samband med sin medlemsansökan även skänkt, som julklapp, en NY hemsideadress för Pumlans Vänner™: www.pumlan.org.

Detta är otroligt glädjande samt givmilt och därför vill jag härmed utnämna Robin von Post som Pumlans Vänners™ första Hedersmedlem för sina extraordinära insatser i denna förening!

Lägg nu till www.pumlan.org som ditt nya favoritbokmärke.

061214
19:14
Äntligen hemma igen, extra skönt är det då det var årets sista tjänsteresa. Dags att varva ned lite framför TV:n men innan jag slår mig till ro vill jag passa på att hälsa ytterligare en medlem, Ingrid Jernberg, välkommen till Pumlans Vänner™.

061214
15:51
TJOHOOO!
Detta glada utrop är dels framkallad av att till och med jag tyckte det blev en schysst intervju men också av det faktum att min julledighet börjar i denna stund. Sitter (återigen) på tåget, men den här gången från Kristianstad hem till Stockholm. Jag är nu julledig fram till och med den 10 januari men det innebär ingalunda att Eder President får slappa ihop totalt.

Om ni har läst lite längre ned i nyheterna vet ni vid det här laget att på måndag påbörjas det grannlaga arbetet med att vara "Veckans Bloggare" på Norrbottens Kurirens hemsida.

Förutom att Siw (#208) hade vänligheten nog att ge lite kommentarer på det inlägg som jag hade plockat från hennes mail har även medlem #32 dvs min morbror Roger Ottestig har hört av sig:

Hej Ove!

Intervjun med dig finns att lyssna på nätet, se länken

http://www.sr.se/cgi-bin/norrbotten/program/index.asp?ProgramID=59

Leta upp lyssnar arkivet: 07.00-07.30 torsdag 14 december. Gå in 16 minuter efter start, då kommer inslaget med Ove

// Morbror Roger

Tack Roger för tipset, nu kan vi alla som inte hade möjlighet att lyssna i morse få chansen att höra intervjun...eller om det är någon galen nog (exempelvis, jag själv) som vill höra den igen och igen och igen...

Som sagt var...SEMESTER!!!

Över och ut, för en liten stund...jag återkommer så fort jag har något "vettigt" att förmedla...
(Vissa hävdar då nog att detta var mitt sista inlägg...någonsin...men ni andra kan vara säkra på att jag är snart tillbaka.)

061214
13:04
Fick precis ett brev från medlem #208, Siw Bengtsson som skriver:
Hej,

Här kommer ett mail från medlem 208, med budskapet ”…informationen sprider sig”!

I dagens Göteborgs-Posten torsdag 14 dec 2006, så går det att läsa en artikel på sidan 69, del 2:

”Kallas också för pumlor

Pumla eller pomla är egentligen en ihålig sfär med oelastisk yta. Den vanligaste betydelsen av ordet är julgranskula, men även en rund flytboj kan kallas för pumla. Mest används ordet i norra Sverige.I södra Afrika är Pumla ett vanligt kvinnonamn.”

Artikeln ingår i ett helsidesreportage om julgranskulor.

Kul att ordet uppmärksammats i en av Sveriges största tidningar!

God jul!

Önskar medlem 208

PS! Din hemsida är helt toppen!

Tusen tack Siw för informationen och berömet! Det är helt uppebart att bollen (eller rent utav pumlan) är i rullning och verkar bara bli större och större.

061214
10:50
Sitter här och skriver i smyg...då jag (åtminstonde fysiskt) sitter på ett möte nere i Karlskrona. Jag hoppas att jag inte gjorde Pumlans Vänner™ och Er kära medlemmar orättvisa under den intervju som hölls i radion. Enligt Radio Norrbottens Jon Kärneskog (numera medlem #422) så ringde folk in till programmet och mer eller mindre blockerade växeln efter intervjuven.

Jag har även noterat att ett visst mått av uppärksamhet har Vår hemsida fått. Glädjande nog har det på någon timme efter interjuven resulterat i 14 nya medlemsansökningar. Jag vill därför, högtidligt, hälsa Susanne Andersson, Tomas Näsberg, Stig Sundén, Vega Brännvall, Ronny Thelin, Peter Hansson, Ulf Lindbäck, Ewa-Charlotte Faarinen, Mads Hansson, Kerstin Löfgren, Joacim Andresson, Malin Sundström, Lars Sundström samt Lisbeth Åström varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

061213
08:16
Fick ett samtal från medlem #4, dvs min Mamma som påpekade att det blivit fel på hemsidan som uppträder då man trycker på respektive knapp i vänsterkolumnen. Det är förhoppningsvis åtgärdat nu och jag vill bara skicka en jättekram till henne. Jag hoppas att ni andra inte har lidit allt för stor skada av detta problem som uppstod då jag gjorde om knapparna.

Ha en bra Lucia, o ärade medlemmar!

061213
06:44
Sitter åter igen på ett tåg men den här gången tar resan mig till Kristianstad. Eftersom det numera är så fiffigt med anslutning till Internet på dessa tåg kan jag på dena arla Luciamorgon glädjas åt ytterligare en medlemsansökan från Lars Granqvist Pahlén (passande namn föresten...Granqvist).

Lars (som numera kan titulera sig som medlem # 420) skriver även i sin ansökan:
Äntligen nån som förstår mig!

Jag har fört en kampanj för att kalla allt som är ihåligt och runt för pumla. Min fru som kommer från Jämtland har inte hört ordet förrän vi träffades men hon tycker också det är fint. Jamen, självklart! Kan man tycka annat!

Jag har som sagt vidgat betydelsen. Är lite osäker om det är för att jag tycker om ordet eller om det är nåt som kommit med min uppfostran. Jag växte upp i en by i norra Västerbotten (Granbergsträsk) och där var det självklart bara pumlor som hängde i granen. Jag har kollat lite på jobbet också (bor och jobbar i Skellefteå) och där hade de flesta hört ordet och förknippade det med julgranar. Så kartan kan utan vidare markeras även en bra bit söderut. Åtminstone så den täcker trakterna av Granbergsträsk (1 mil från Jörn, 6 mil från Skellefteå).

Tack Lars för ditt brev, jag kan hålla med dig om att ordet Pumla har vidare betydelse än det föremål man hänger i granen. Pumla, som jag ser det, är benämning på ett runt, ihåligt objekt av valfritt material.

Vad avser kartan så kan jag villigt erkänna att jag varit mycket dålig på att uppdatera den i takt med nyankomna medlemsansökningar och borde nog vid det här laget färga hela Sverige lätt rosa.

061211
16:25
Sitter fortfarande på tåget och slösurfar runt på nätet för att ha något vettigt att göra (förutom att arbeta kanske...) och ser till min glädje att Institutet för språk och folkminnen (SOFI) har haft den stora visheten att utnämna Pumla till Månadens dialektord. Klicka på länken för att ta dig dit. SOFI har dessutom den stora godheten att länka till våran hemsida vilket jag i egenskap av allsmäktig (eller åtminstonde smäktig - vad det nu kan betyda) President tackar ödmjukast för,

061211
15:58
Sitter just nu på ett tåg någonstans mellan Linköping och Stockholm med en känsla av att Vi nu äntligen börjar få den uppmärksamhet som Pumlans Vänner™ förtjänar.... Fick ett mail och därefter ett samtal från Sveriges Radio Norbotten (P4) som vill göra en intervju med mig om denna eminenta intresseförening!

Intervjun, som görs live, sker på torsdag morgon (14/12) klockan 07:15 i Radio Norrbotten och för er som inte finns inom sändarnas täckningsområden finns ju alltid webradion på www.sr.se. Ta tillfället i akt och hör Eder President TALA till folket .

Denna händelse får ju givetvis inte överskugga det faktum att jag fått en ny medlemsanmälan idag och jag vill därför hälsa Linn Sundqvist extra varmt välkommen till Pumlans Vänner™. På något mystiskt vis känner jag mig på extra gott humör denna mörka måndagseftermiddag.

061210
21:17
Så var nästan söndagen och därmed den andra advent över och jag sitter här i soffan och halvsover framför TV:n. Helgen har varit full med radiorelaterade aktiviteter som framförallt, förutom att det har varit trevligt, har inneburit väldigt lite sömn.

Eftersom jag fått ytterligare en anmälan till Pumlans Vänner™ fick jag den extra kraft som behövs för att skriva några rader här på hemsidan. Tack Helena Bogren, numera medlem # 239, för att du fick mig att vakna upp ur söndagkällens halvdvala.

Jag önskar alla mina läsare en trevlig, kommande, vecka som i mitt fall endast består av 4 arbetsdagar och därefter påbörjas den efterlängtade JULSEMESTERN!!!

061208
23:41
Fan trot...men Eder President lever... och gör det i högsta välmåga, dock har hösten och vintern (eller vad man nu skall kalla den) varit rent förbålt uppbokad med aktiviteter både privat och i tjänsten. Därav den extremt dåliga uppdateringsmoralen från min sida.

Sedan min senaste uppdatering i November har 17 individer valt att välja sida och kliva in i gemenskapen som i folkmun går under namnet Pumlans Vänner™. Tack för Ert stöd i kampen om Pumlans spridning.

På tal om absolut ingenting så blev jag uppringd av Norrbottens Kuriren för nästan två veckor sedan...först trodde jag att dom ånyo ville göra ett reportage om Pumlans Vänner™, men ack så fel jag hade...

Jag fick lära mig att Kuriren har en "Veckans Blogg. Det är en avdelning på Kuriren.nu, där vi ger dig chansen att möta en spännande person som under en vecka berättar om sitt liv och sina tankar." (Observera att texten är direkt hämtad från www.kuriren.nu) där dom bland annat har haft Charlotte Kalla, Markus Fagervall, Brolle Jr, Karl Fabricius och Peter Eriksson som "Bloggare".

Det visade sig att dom vill att Eder President som bloggare under julveckan som startar den 18 december och avslutas på julafton. Efter en halv millisekunds beslutsvånda svarade jag, eller snarare skrek -SJÄLVKLART!!!!

Så ni som har möjlighet att läsa Norrbottens Kuriren kan den 18:e läsa ett reportage om julveckans bloggare samt därefter följa med mig under dagarna fram till och med julafton på webben. HEPP!!!

Hoppas vi snart hörs igen nu skall jag pyssla med lite annat en stund innan det är dags att att åtnjuta några timmars skönhetssömn.

Natti, natti.

061108
07:49
Trots at vi snart befinner oss i mitten av november känns julen långt borta särskilt som vädret här i Stockholmstrakten de senaste dagarna har mer liknat tidig höst med ca 12 grader i luften.

Hej föresten, och tack för att du trofast tittar in på Pumlans Vänners™ hemsida trots att uppdateringsfrekvensen är minst sagt sporadisk och väldigt sesongsbetonad.

Ni skall alla veta att det värmer i hjärtat varje gång det under det senaste månaderna har trillat in medlemsansökan efter medlemsansökan i min e-brevlåda. I takt med alla anmälningar har jag mer och mer känt att det börjar bli dax att uppdatera medlemsregistret.... och äntligen var det dags. Får jag lova att hälsa 65 nya medlemmar otroligt varmt välkomna i denna folkrörelse som går under namnet Pumlans Vänner™.

Jag kan inte låta bli att återge en del av de otroligt härliga mail som jag fått under årets lopp:

Inger Sällström skriver:
Hej - och oj (!) vad det finns mkt att läsa och le åt på din sida! Hur kul och intressant som helst!
Sanningsenligt...? Det jag hänföll mig åt var inte småskratt, det var ett befriat skratt, pannan i tangentbordet och snörvel...

Jag själv hade enorma problem som ny elev i andra klass, flytt från Haparanda till Göteborg - hur kunde jag uttala Kex som jag gjorde, "det ska man ju ha en smäll för, minst"! He hee... man säger ju Shjex ? Nääää...int! Jag kör stenhårt med Kex.

Ska fortsätta läsa på Pumlans vänner... får jag skicka länken vidare till folk som har vett på att uppskatta jordbunden humor?
Uj vad du skriver bra, dessutom!

Jag:
Inger Sällström
Född i Jukkasjärvi, uppvuxen mer eller mindre i Tornedalen, ett tag i Torneå på finska sidan, bott i Gbg, Lule, Skellefte, Falkenberg... och Sthlm... nu "stoppade jag mig själv" och placerade hälarna djupt i backen, rör mig int ur fläcken mer... tillbaka i norrtrakter... Boliden. Skönt att få fara hem igen...

Så nu kan jag gå PÅ Ica...inte gå till Ica... vad ska jag på utsidan av affären att göra?

Under resans gång har jag mött på många kommentarer och småtjafs om vad som är rikssvenska, norrdialekter, göteborska eller halländska, etc., vad som är rätt eller fel i uttal etc. Här i Västerbotten/Skellefteå hade de mkt roligt åt min göteborska dialekt... nu vet jag bättre.. hehe...

En "tragisk" ordförstörelse glömmer jag aldrig...: I Falkenberg sa man kelig om ngt negativt i händelser eller negativa egenskaper hos människor. "Vilken kelig katt du har", sa jag till grannen. Hon pratade inte mer med mig, bara stirrade misstänksamt och småelakt. (Iofs ingen förlust men...*s*.) Fick förklaringen senare, men hur se ordet kelig som negativt... *ryyyys*.

Blir mer än gärna medlem i Pumlans vänner om det fortfarande är möjligt...! Nu ska jag skaffa mig en spark! Innan det... ska jag nog sova... vidare glädjas enormt åt att ordet pumla existerar!

Vilket underbart ord för en underbar sak, tingest... I´m a sucker for Christmas dessutom...*s*. Sörjer mina gamla pumlor som gått förlorade i mina flyttar. Ja du milde..


Inger Wikström skriver:
Så fantastiskt trevligt att läsa om ditt initiativ för "pumlans bevarande".
Själv är jag född i Luleå, dock av inflyttade föräldrar (Västerbotten och Medelpad), så ordet pumla var okänt i vårt hem när jag var barn. (Jag tror inte ens att vi hade några pumlor, utan det var mest smällkarameller och annat egengjort julgranspynt som hängde i granen).

I vuxnare ålder, sisådär gymnasietiden, blev ordet pumla införlivat i min vokabulär. Och det är ju egentligen ett självklart namn. Man hör ju precis vad det är, eller hur? En pumla kan inte vara något annat än just - en pumla.

Nu bor jag i Uppsala och självklart använder vi ordet pumla för julgranskulor i vår familj. Med tanke på hur människor idag flyttar borde betydelsen vara mer utbredd än vad vi kanske i allmänhet tror.

Hittade din sida när jag var inne på Dialekt- och folkminnesarkivets (SOFI) hemsida, dialektavdelningen, där någon har ställt en fråga om "pumlan".

Catarina Olivested skriver:
Äntligen någon som förstår mig. Flyttade till Stockholm 1978. När jag skulle fira min första jul här nere gick jag in i en välsorterad tobaksaffär där allt såldes över disk och bad att få titta på några av "pumlorna" som fanns i skyltfönstret. Behöver jag säga att jag knappt fick köpa något alls utan ansågs som lätt förståndshandikappad.

Ringde upprört till min ömma moder som påstod att vi kallade julgranskulorna så från det att jag var liten men att det kanske var ett ord som jag hade hittat på.... Åren har gått men såret har varit vidöppet tills nu. Jag är inte ensam. Det finns en rättvisa.

Jag är lycklig. Vill omedelbart kliva in i er gemenskap. Tillbringade min tidiga barndom i Gammelstad utanför Luleå.

Svante Modin skriver:
Även min fru ställde sig helt frågande då hon första gången konfronterades med min familj i juletid. Hon visste inte heller vadom det var fråga då vi skulle klä granen.

Ett litet aber bara. Jag och min familj kommer inte från LULEÅ och har vad jag vet ingen som helst anknytning dit. Jag är född och uppvuxen i hjärtat av Ångermanland med rötter på farssidan från Medelpad/Jämtland och på morssidan från Stockholm. Dessutom säger vi inte PUMLOR utan POMLOR.

Jag hoppas att denna lilla ljudskillnad inte skall utgöra hinder för medlemskap i den illustra föreningen, något som jag härmed ansöker om.

Svante och alla andra pummelvänner runt omkring i Världen är alla varm välkomna i denna ständigt växande folkrörelse, oavsett ras, religion, funktionshinder,ålder, kön, geografisk tillhörighet, sexuell läggning och allt annat som jag för närvarnde inte kan komma på.

Det viktigaste är att ni värnar om ordet Pumla (eller Pomla - för den delen) och dess spridning i det svenska språket. Det vore i och för sig skoj om vi kunde få in det i Engelskan oxo - likt det engelska ordet "Smorgasbord".

051225
18:00

Lagom halvdäst och dåsig sitter jag här i soffan och skriver dessa rader. Hoppas julaftonen infriade alla era önskningar - min julafton, som firades med min mor och lillebror med tillhörande släkt, var en lagom blandning av mat och godsaker i kopiösa mängder samt ett par julklappar, däribland en popcornmaskin och en mycket vacker pumla.

Under de senaste dagarna har det, ånyo - och alltid lika glädjande, kommit in några medlemsansökningar. Jag kan därför med stolthet presentera: Kjell de Meijere, Klara Andersson, Pontus Andersson, Annette Hammarström och Staffan Markström som alldeles purfärska medlemmar i Pumlans Vänner™.

Som ni säker har sett i medlemsregistret så saknar jag uppgifter på vissa medlemmar som tillvidare fått ersättas med en bunt "?". Jag uppmanar er som finns med i listan där uppgifter saknas att skicka in dessa till mig så att listan blir så fullständig som möjligt. För nytillkomna läsare och potentiella medlemmar rekommenderas varm att gå in på "ANMÄLAN" för att få information om vilka uppgifter som jag vill ha i Din ansökan.

Nog om detta - Ha en fortsatt God Jul och hoppas vi hörs snart igen.

/ Eder Charmerande President

051222
22:45

Kan med stor glädje konstatera att det går att uppdatera hemsidan ävan fast jag inte befinner mig hemma. Jag kom upp till Luleå tidigare i eftermiddag och har hunnit med en del av de julbestyr som skulle fixas här uppe.

Thord medlem #1 56 har tagit upp den tråd som jag själv startade för ca två år sedan (se inlägget daterat 021218) och har skickat in ett par Limerickar med pummelanknytning och här är en del av hans alster::

En blyg, liten, man ifrån Kumla
hördes, tyst, för sig själv stå och mumla
Jag föddes i Lule
Så jag vet nog när jul e
Och hur man behandlar en pumla


En blyg, liten, man ifrån Kumla
hördes, tyst, för sig själv stå och mumla'
Det heter julgranskula
Den runda lilla bula
Som i norr benämnes för pumla


En blyg, liten, man ifrån Kumla
hördes, tyst, för sig själv stå och mumla'
När det glittrar i grenen
På granen, ej enen
Är det ej kula men pumla

Suveränt bra jobbat Thord, hör av dig till mig med adress så skall jag skicka dig en T-Shirt som belöning (berätta gärna tröjstrolek). Det var ju trots allt en pristävlan.

Ser också till min stora glädje att vi har fått tre nya medlemmar: Håkan Markström, Ingrid Karlsson och Eva Marklund som hälsas välkomna in i den värme som Pumlans Vänner™ försöker sprida till slott och koja.

Håkan skriver också i sin ansökan (vilket också helt faller in i min smak och förtjänas att publiceras på denna sida):

Hej,

Ansöker härmed om medlemskap i Pumlans vänner.

Detta är ett av mitt livs viktigaste beslut - att våga komma ut som öppen vän till ordet Pumlan.

Jag har alltsedan jag kom till Stockholm, våren 1971 hånats och förnedrats för att jag använda det "ända och rätta" uttrycket för begreppet ihålig glaskula.

Språkbruket "pumla" lärde jag mig under min uppväxttid i Svartbjönsbyn, en metropol utanför Boden. Boden är för de som inte känner till det en tillflyktsort till de som av olika skäl inte kan bo i Luleå, t.ex. av ekonomiska skäl eller att de vägrar att tala lååååångsaaaamt som de gör där nere halvvägs ut i Bottenviken.

Pumla är inte bara ett prydnadsföremål det är också en viktig teknisk term. Ett exempel på det är de flöten av glas som håller uppe en del fiskeredskap. Försök med en glaskula och Du får ingen fisk eftersom nätet lägger sig på botten.

Språket måste berikas med adekvata uttryck. Stockholmare kan t.ex. inte skilja mellan att "fara" och att "åka". Man åker karusell och man far till stan. Åka är en pågående handling medan fara är futurum. Vi säger "far åt helvetet" och det brukar de flesta förstå. Försök med kraftuttrycket "åk till helvetet" så får Ni se. Det kan uppfattas som en ny attraktion på Gröna Lund. Så fort som vi lyckats etablera språkbruket "pumla" så går vi vidare med rörelseverbets nyansering.

Vad gör vi åt Microsoft Word? En språkgranskning föreslog att jag skulle "pulla", "pula" och jag vet inte vad för tokigheter de föreslog. Alltså en klar programbug.

Med vänliga hälsningar

Håkan Markström, 58 årig pumla aktivist

Tack Håkan för dina helt underbara betraktelser!!!

Åter igen får jag det stora nöjet att önska er en fantastiskt God Jul och samtidigt passa på att tacka Er för alla trevliga mail.

/Eder Ämable President

051218
20:43

Äntligen var det dags, fjärde advent, 3 VECKOR SEMESTER och med Stockholmsmått mätt ganska kallt (vilket innebär - 9 grader idag). På tisdag ger jag mig i sakta mak upp till Luleå med en bil lastad full med radioprylar då en del av min semester skall ägnas åt mitt stora fritidsintresse, Amatörradio. Om du (mot all förmodan) är intresserad att veta lite mer om detta kan du gå in på min radiosida.

Nog om detta och över till något helt annat...veckans medlemsansökningar: Jag beviljar härmed, under pompa och ståt, (snacka om märkliga ord...undrar var de kommer ifrån...) Petter Svärd, Katharina Soffronow, Maria Karlsson, Leif Lundström, Peter Sundberg, Barbro Johansson, Bosse Johansson samt Erik Bergström inträde i den alltmer växande skaran där alla kan skryta med medlemskap i Pumlans Vänner™.

P.S Dett blir nog bland det sista uppdateringarna för i år då det inte verkar gå att fjärruppdatera dessa sidor från annan plats än mit hem. Jag kommer givetvis försöka men jag finner det föga troligt. Därför får jag passa på att önska Eder Alla En Fröjdefull Jul & och ett Gott Nytt År!!!

Väl mött 2006 & sköt om Er där ute i stugorna.

/Eder Angenäme President

051211
20:36

Två dagar kvar till Lucia, tredje advent och sex grader varmt och inte en gnutta snö på marken...märkligt...men och andra sidan är det en av nackdelarna med att bo här i Stockholm. Som tur så jobbar jag bara en vecka till innan jag tar långledigt och åker upp till nordligare breddgrader för att spendera lite tid och framförallt jul med min mamma. Till min stora glädje ser jag att vi har fått fyra nya medlemmar till denna världsomfattande intresseförening. Birgitta Sundberg, Magnus Enbom, Tomas Grönstedt och Inger Grönstedt ni är alla varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Med önskan om ett trevligt Luciafirande.

/Eder Älskvärde President

051201
19:02

Om än flyktig - så här i Stockholmstrakten - ligger snön vit och vacker på marken vilket ger en föraning om att julen är i antågande. Ett annat tecken på att vi närmar oss jul är det faktum att antalen medlemsanmälningar ökat markant de sista dagarna.

I dag har jag det stora nöjet att välkomna Sanna Tervonen, Katarina Lalander Hamnes, Kjerstin Stigmar, Anna Selberg och Stefan Lundström till denna högaktuella intresseförening som titulerar sig Pumlans Vänner™.

Ha en underbar helg och 2:a Advent!

051123
22:53

När man tittar på termometern och ut genom fönstret kan man inte skönja ett endaste spår av att det är 1: advent till helgen. Trisst tycker jag, då lite snö lyser alltid upp så här under den mörka delen av året. Det som dock lyser upp här i mörkret är det faktum att jag har den stora äran att välkomna Anneli Nordenvaad, Charlotta Selberg, Leif Berglund samt Linda Alakangas som medlemmar i Pumlans Vänner™.

Medans jag fortfarande har er uppmärksamhet vill jag passa på att önska er alla en riktigt härlig 1:a advent - låt nu julpyntet och framförallt pumlorna träda fram i de rampljus de förtjänar.

051120
22:41
Söndagskväll och så var man tillbaka till Tokholm igen. Efter en fin begravning stannade jag kvar där uppe ett par dagar men nu är jag som sagt tillbaka till "verkligheten" igen. Återigen vill jag tacka alla som har änmält sig till Pumlans Vänner™. Ni är alla (hela 28 stycken) mycket varmt välkomna i denna världsomfattande folkrörelse!

P:S Jag har uppdaterat medlemsregistret och hoppas att snart få göra det igen.

051116
14:00
Hello All Pummel Lovers - I'm Back. Nästan ett år senare och lika oväntat som att det snöar på midsommarafton dyker det upp en uppdatering av denna nästan helt petrifierade (förstenade) hemsida. Först vill jag tacka alla som har skickat in anmälan om medlemskap trots att ingen aktivitet har pågått här sedan förra julen - det har dykt upp ett trettiotal anmälningar under min bortavaro och så sent som idag har det kommit in fyra.

Befinner för tillfället uppe i Luleå - min älskade pappa gick bort den 5 November och skall begravas till helgen. Då hela mitt arkiv av inkomna anmälningar finns på datorn hemma så kan jag inte uppdatera medlemsregistret förrän jag kommer hem till Stockholm igen.

Då jag knappast tror att det finns Internet där du finns nu, Pappa. Och ännu mindre tror jag att ditt intresse för datorer plötsligt har vaknat... men då man ju aldrig kan vara helt säker - hoppas du kan läsa detta: Tack min älskade Pappa för alla år som vi fick tillsammans - Jag kommer alltid att sakna dig.

041222
12:00
Så var alla klappar inköpta och nu återstår bara en del småjobb innan man kan börja fira jul på riktigt. Jag tänkte bara passa på att (likt en något yngre version av Arne Weise) önska Er alla en riktigt God Jul!

041219
16:00
Så har vi äntligen kommit till den 4:e Advent och det är bara några futtiga dagar kvar till jul. För oss som inte har hunnit med att köpa alla julklappar är detta en hysterisk tid. Som alltid är jag ute i sista sekund och för att hinna med allt har jag tagit ledigt från jobbet från och med onsdag nästa vecka så i teorin har jag gott om tid....

Jag vill oxo passa på att välkomna Peter Sundberg som efter många år av tvekan, äntligen tagit steget att bli medlem i denna eminenta förening. Välkommen CEW!

041212
21:21
En halv evighet senare så har jag äntligen fått inspirationen tillbaka att uppdatera hemsidan. Fan vore annars med tanke på att det bara knappt är två veckor till Julafton. Själv passade jag på att klä min gran idag och nu står den här i ett hörn av mitt vardagsrum och sprider ljus och värme i vintermörkret.

Under de gågna månaderna har det faktiskt kommit ett flertal anmälningar och om nu mitt lagringssystem för inkomna anmälningar fungerar så hoppas jag nu att jag fått med dem alla:

Jag kan med stor glädje hälsa Ida Andersson Holmgren, Ida Isaksson, Linda Selberg, Ingela Nilsson, Agneta Wahlberg, Lars Kylin, Viktor Eriksson, Cecilia Tranborg, Diana Dahlkvist, Marianne Öhman, Jesper Hessius, Lars Hedlund, Anna-Maria Hedberg och Ann-Louise Gren varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

En intressant notering är att två av de nya medlemmarna är födda i Ångermanland och där använder man tydligen ordet pumla oxo... Norrbotten och Ångermanland.... man kan ju lätt undra var kopplingen finns?

Jag kan dessutom meddela att jag temporärt stänger ned Gästboken då ett par djävla porrsidor kidnappar den med jämna mellanrum och även fast jag försöker rensa bort skiten så kommer de tillbaka efter bara några dagar. Trisst!!!

Kram på Er alla som har varit in på den (det senaste halvåret) halvdöda hemsidan! Hoppas jag får anledning att återkomma snart igen!

/Ove - President Pumlans Vänner™.

P.S Hoppas ni får en trevlig Lucia.

040821
21:54
Så har vi kommit till slutet av augusti. Denna lördag har präglats av friska, höstlika vindar här i Stockholmstrakten...det känns i luften att hösten är i antågande. Hej föresten...hoppas att semester och sommaren har varit bra. Själv har jag njutit av min semester, trots det eländiga vädret med nästan ingen sol att tala om.

Under sommaren har det faktiskt kommit in några nya anmälningar till Pumlans Vänner™ vilka jag med stoltet skall presentera här: Annika Pettersson, Annelie Pettersson och Jesper Pettersson. Tills vi hörs igen så får jag lov att tillönska Er en fortsatt trevlig sommar.

040516
15:10
Söndagseftermiddag och till min stora glädje kan jag notera att det finns några vänliga själar som bemödar sig att titta in på vår hemsida trots det varma och vårlika vädret och då pumlor kanske inte är det första man tänker på. Jag har oxo den stora äran att hälsa ytterligare en ny medlem, Jenny Tapani välkommen i Pumlans Vänner™.

040514
20:20
Eeeh...Hej....igen...det var ett tag sedan sist. Nästan oförlåtligt att upphöra med uppdateringen av hemsidan mitt inne i pummelvännernas högtidsdagar. Varför det blev så är för, inklusive mig själv, höjt i dunkel. En orsak kan vara att jag inte kan fjärruppdatera hemsidan på den nya adressen http://hem.bredband.net/pumlan. Utan måste vara hemma i Stockholm för att göra detta. När jag väl kom hem från julsemestern så tog den stora lättjan tag i mig och svepte mig från allt vad det innebär i form av ansvar att vara president i denna eminenta förening.

I'nt för jag vet om någon bryr sig, men julhelgen var alldeles, alldeles underbar. De följande månaderna flög fram i våldsam takt och en del av min fritid har jag spenderat med min pånyttfunna hobby som legat i träda i ett par år. Förutom att vara president i Pumlans Vänner™ är jag...och det är nu det skall avslöjas...radioamatör. Dvs en sån där knäppgök som har monstruösa antennkonstruktioner på taket och pratar, via kortvågsradio, med likasinnade knäppgökar världen över. För den som tycker det verkar kul kan alltid gå in på min radioamatörhemsida: http://hem.bredband.net/sm0pso/.

Nog om detta - Jag får passa på att hälsa ett gäng nya medlemmar: Anders Nyberg, Iréne Jansson, Monica G Engström, Filippa Widlund, Sven Andreasson och Inga-Britt Andreasson varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Till sist vill jag önska er en trevlig Pingst och en bra vår och sommar, om vi inte höres förän framåt höstkanten igen. Vem vet vad framtiden har i sitt sköte?

/Ove Friman

P.S. Vad gillar ni den nya "Sommar-looken" på hemsidan?

031222
22:30
Självklart skulle det bli årets värsta dag med avseende på vädret då jag begav mig hemåt. Dock startade jag så pass tidigt (halv fem) så att jag han passera stora delar av Mellansverige innan snöovädret tog sitt svajiga grepp om vårt avlånga land. Värsta biten på hela resan var faktiskt mellan Umeå och Skellefteå där jag hade turen att ligga bakom en långtradare som rev upp all snö som fanns på vägen och formligen slungade den mot min vindruta. Allt medan snön vräkte ned och det blåste kraftigt. Lyckligtvis svängde han av E4:an någon mil senare.

Väl hemkommen börjar jag inse vad ett av skälen var att jag flyttade härifrån: DET ÄR JU SVINKALLT UTE och med tanke på att jag numera är en bortklemad Stockholmsdj-el kan detta inte vara nyttigt för min arma lekamen.

Nog om detta, till sists vill bara passa på att önska er alla, o ärade medlemmar och medkämpar, en riktigt GOD JUL!

Sköt om er där i stugorna och njut av julen...det har åtminstone jag tänkt göra. Hej så länge.

031218
18:30
ÄNTLIGEN som Gert Fylking skulle ha uttryckt sig, kan jag konstatera att det endast återstår en dag av hårt ?! arbete innan julledigheten inträder i mitt liv. Om än blott för tre veckors ledighet skall det bli urbota skönt att vila upp sig. Om planen håller sätter jag mig i bilen på söndagmorgon för att återigen, många timmar senare, återse fäderneslandet. Hoppas bara det inte blir allt för mycket snökaos på vägen upp.

Jag kan oxo rapportera att min julgran sedan i går äntligen kom upp efter många vedermödor då jag till sist lyckades lokalisera julgransfotsfanskapet och därtill alla mina pumlor som jag effektivt hade lyckats stuva undan på en plats i mitt hem som jag knappt trodde jag hade.

Till sist men inte minst vill jag också passa på att hälsa Anna Svensson och Lisa Nordberg välkomna till Pumlans Vänner™.

Tack för idag och jag lovar att återkomma med en reserapport när jag väl har tagit mig hem till Luleå.

031209
17:15
Så kan vi nu äntligen skryta med - Nu även känd från Allers... kom hem efter några dagars resa och upptäckte till min stora glädje att Allers hade skickat mig deras julnummer där reportaget om Pumlans Vänner™ fanns med. Jag kan dock inte återge artikeln här på grund av upphovsrättliga skäl så är ni nyfikna får ni antingen kolla in den hos närmaste frisör/frisörska (?) eller helt sonika köpa den själv.

Tiden går med stormsteg (med betoning på storm - med tanke på de senaste dagarna) mot jul och vi har redan passerat andra advent i överjulsfart (jooo...jag vet stavningen...men jag kunde inte låta bli) och det är en och en halv vecka kvar innan den stora julledigheten infinner sig i det Frimanska hemmet. Jag kommer som vanligt att fira jul hemma i Luleå, allt för att få uppleva en vit jul. Dock har jag fått oroande rapporter om att det verkar vara mer snö här i Stockholm än vad det är hemma men jag är övertygad om att det är högst temporärt.

Jag kan också passa på att välkomna Ann-Sofi Lövgren, Johan Rosenquist, Johan Ökvist, Ann-Sofie Magnusson och Margaretha Hansson till folkrörelsen Pumlans Vänner™.

Ann-Sofi skriver också i sin ansökan:
"Hejsan!

Först måste jag säga att detta var sidan jag länge letat efter!!! :-D
Är född och uppvuxen i Luleå men bor sedan ett antal år tillbaka i Malmö. Möttes också av dessa förvånade människor när jag pratade om pumla/pumlor kunde bara inte fatta att inte alla visste vad det var. Nu så här i juletider så kommer pumla diskussionen givetvis upp igen, bestämde mig nu för att söka reda på lite info om pumla och kom då till denna sida, PERFEKT!

Tack för en superbra sida!!"

Jag tackar ödmjukast för de värmande orden och jag hoppas att denna sida kan stödja dig i din lokala kamp där nere i Skåneland.

Nu kommer jag vara borta (även fysiskt) några dagar så ni får ha det så bra tills vi hörs igen
/Ove Friman
President, Pumlans Vänner™

031202
18:20
Hej gott folk, så har vi äntligen inträtt i den för Pumlans Vänners™ högtidsmånad, december. Man kan nog inte inleda denna månad bättre än att få hälsa fyra nya medlemar: Joakim Rönnbäck, Bo Andersson, Frida Rova och Mikael Sundström varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Mikael skriver i sin anmälan:
"Önskar ansluta mig till ovannämnda förening då likaväl jag hyser övertygelsen att kloten i granen heter "pumlor" och ingenting annat. Visserligen kanske det kan påstås att det uteslutande är miljö som lett till denna övertygelse då jag är född och uppvuxen i Luleå och efter närmare 10 år i Stockholm hamnat på notarietjänstgöring i Karlstad.

Jag var likaväl som föreningens grundare övertygad att det hette "pumlor" även i övriga Sverige tills för bara något år sedan då några kamrater från Stockholms förorter ställde sig frågande till vad jag menade under en fikarast när vi gick igenom granens beklädnad. Hyser dock goda förhoppningar att historien kommer att ge oss rätt och att saker och ting i framtiden kan komma att kallas vid dess rätta namn."

Ha det bra så länge så hörs vi snart igen.

031128
19:28
Äntligen fredag och dax att förbereda sig inför den 1:a advent. Själv är jag galen nog att ta fram granen (ja, ja...jag vet...man skall inte ha plastgran...men nu har jag det...sådeså...) för att klä den i helgen. Då jag reser väldigt mycket i tjänsten och är nästan aldrig hemma är det lika bra att ta fram den nu för att hinna få någon glimt av denna ståtliga skapelse med alla dess fina pumlor (eeh...joo...jag pratar fortfarande om granen).

Nog om detta, jag har det stora nöjet att välkomna Anders Pettersson, Linda Vesterberg, Sandra Ottestig samt Andreas Andersson till Pumlans Vänner™.

Ha en trevlig helg och 1:a advent...det skall åtminstonde jag ha.

031127
18:00
Åter igen har jag det stora nöje att önska er god kväll. Torsdagskvällar känns alltid extra sköna då man har den kommande helgen inom räckhåll och som alltid är det lika kul och ärofullt att komma hem från jobbet, läsa min e-post och kunna konstatera att ytterligare tre pummelbejakare (Pär Larshans, Anette Gabrielsson och Anders Olsson) har gjort det kloka valet att ansluta sig till Pumlans Vänner™.

På tal om absolut ingenting... för drygt två månadder sedan då jag var i Schweiz på tjänsteresa fick jag ett samtal från en reporter på Allers som telefonledes gjorde en intervju med mig om våran illustra förening. Det kändes lite märkligt men på samma gång helt naturligt (hur det nu är möjligt) att sitta där bland de soliga alptopparna och berätta om upprinnelsen till våran fantastiska förening. Resultatet kommer att kunna beskådas i julnumret av Allers. Jag kan inte låta bli att fundera - först var det intervjuer på lokal nivå (NSD och Norrbottens Kuriren) och detta år blir det på riksnivå...undrar vad som kommer härnäst...tanken svindlar...

031126
17:35
Fyra dagar kvar till till första advent...julstämningen har dock lite svårt att infinna sig här nere i de södra regionerna av Sverige då det mest duggregnar och vädret är allmänt tråkigt. Desto skojsigare är det då att välkomna Anna Onsbjer välkommen till Pumlans Vänner™.

Jag kan även meddela att jag har inverterat bilden i "tryckoriginalet" för att det skall funka vid tryck på era eventuella och potentiella kultplagg.

Detta var allt för idag, skall äta lite middag nu för att därefter spendera resten av kvällen med att avnjuta Sagan om de två tornen - Special Extended Edition.

Have Fun!

031125
06:15
God morgon, så här i den tidiga novembermorgonens mörker kom jag på att Word-dokumentet med "tryckoriginalet" måste spegelvändas när man skriver ut det för att det skall bli rättvänt då man strukit fast det på plagget. Jag kommer att fixa det, förhoppningsvis i kväll. Jag har inte tid med det nu då jag måste ila iväg till jobbet för att ånyo rädda Sverige från allehanda hemskheter.

Det som jag dock har tid med är att hälsa Johnny Rova och Klas Wallin varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Ha en underbar dag!

031124
19:11
Gokväll ärade (och för all del ärrade - vad vet jag ?) medlemmar.

Jag fick ytterligare en förfrågan om T-skjortan gick att köpa och återigen kan jag sorgset konstatera att jag inte har hittat någon billig tryckare som vill trycka upp våra medlemströjor.

Men hav förtröstan...för att åtminstonde tillfredsställa några av er har jag lagt upp mitt "tryckoriginal" som består av en Word-fil som kan skrivas ut med färgskrivare på specialpapper. Pappret går att köpa i nästan vilket kontorsvaruaffär (heter det så ???) som helst och kan efter utskrift strykas fast på tyg med ett strykjärn. Så den som vill kan prova att tillverka tröjan själv: Vassegoda! (Om det nu är någon som funderar på var du kan hitta detta Word-dokument så kan du börja leta efter den i Filer.)

031123
23:05
Var tog han vägen...steg framgången åt han huvud så till den milda grad att han tog sitt pick och pack och försökte lansera Pumlans Vänner™ i Hollywood...eller blev han skogstokig och bestämde sig för att leva utan varken mat, elektricitet och Internet någonstans i utkanterna av Övre Sopporo...eller gick han kanske bara helt enkelt i ide tills nästa jul ???

Jag låter dessa frågor vara obesvarade men kan till min (och förhoppningsvis Er) stora glädje konstatera: Pumlans Vänner är tillbaka på banan igen !

Snart har ett helt år gått och en del vatten (och för all del vin) passerat under broarna sedan jag uppdaterade sidan sist. Har ofta tänkt på att uppdatera sidan men det har liksom inte bara blivit av - julen och framförallt pumlorna har känts ganska avlägsna. Men nu, en vecka före 1:a advent, kan jag inte hålla tillbaka julstämningen längre...

Trots min oförsvarliga inaktivitet har jag till min stora glädje sett att flera anmälningar har kommit in under våren, sommaren samt hösten. Jag kan därmed med stolthet presentera 31 nya medlemmar i denna illustra förening som går under namnet Pumlans Vänner™: Susanne Bergman, Håkan Andersson, Sara Sundström, Siw Bengtsson, Fredrik Palmquist, Malin Händel, Ulf Händel, Eino Händel, Lena Lidberg, Ellen Löfgren, Mona Öhlund, Jan Blomqvist, John Sjölund, Marie-Louise Kaarle, Karin Ersson, Margaretha Söderholm, Ewa Arvidsson, Ove Arvidsson, Birgitta Henriksson, Sören Henriksson, Inga-Britt Johansson, Fredric Granström, Linda Nilsson, Kjell Eriksson, Johnny Davidsson, Eleanor Lind, Helena Blom, Katarina Rombe, Eline Hornestedt, Ludvig Eriksson och Amanda Bäcklin.

Jag tackar ödmjukast för att ni har orkat vänta !

Några förändringar är oxo på gång : Hemsidan byter adress till http://hem.bredband.net/pumlan och e-post skickas numera till pumlan@bredband.net. De gamla adresserna gäller till och med februari -04, därefter gäller bara de nya.

Vi hörs snart igen !

/Ove Friman
President, Pumlans Vänner™

030115
20:30
Ehh...godkväll... För det första får jag be om ursäkt att jag inte har uppdaterat hemsidan på två veckor men det verkar som om julledigheten fick mig att inse att lättja är mig grej. För det andra vill jag tacka alla som har skickat in sin anmälan och jag kan härmed presentera Mats Westerberg, Peter Eriksson, Jennie Sundqvist, Sara Sehlberg, Felicia Lindström, Jennifer Lindström, Mikael Sundqvist, Ann-Kristin Ölund, Ann-Katrin Holm och Yngve Jansson som stolta medlemmar i Pumlans Vänner™.

Mats Westerberg skriver oxo i sin anmälan:
"Det var roligt att läsa om dig och pumlan i NK häromveckan. Jag har gått igenom precis samma upplevelse som du beskriver så bra på hemsidan. Då jag och min fru bodde i Västerås i början på 90-talet (tror det var 1990) ramlade min världsbild ihop då jag förstod att Pumla inte var ett allmänt känt ord. Konstigt nog hade jag inte upptäckt detta under de fem år jag bodde i Linköping och studerade 85-90. Kanske det berodde på att jag alltid åkte hem till Luleå över jul och nyår och därmed inte blev utsatt för så mycket pumlor under denna period (i alla fall inte i Linköping).

Jag använder min upplevelse i mitt jobb som universitetslärare på Luleå tekniska universitet. Då jag startar magisterkursen i ekonomistyrning varje höst skriver jag "PUMLA" på tavlan och ber alla som vet vad det är räcka upp handen. Det brukar vara runt 25 % och enligt mina noteringar är det kusten från Kalix till Piteå (där de säger "Polla", men de vet vad Pumla är) som är mest representerad. Ingen från Tornedalen har känt vid ordet och ingen från Malmfälten heller. I Boden känner några till ordet, men inte alla.

Det jag vill illustrera genom exemplet i undervisningen är att människan tar mycket för givet. Det finns en teori om detta som kallas "Institutionell teori", där tagande för givet är "institutioner" eller "låsta strukturer" i vårt sätt att tänka (våra kognitioner som psykologerna säger). Människan vill ta saker för givet (det gör saker enklare), men om man får något man tagit för givet ifrågasatt och tom motbevisat (som vi båda fått erfara kring Pumlan) faller "världsbilden" ihop en smula. Ju viktigare sak man tagit för givet desto större blir fallet. I kursen försöker jag sedan ifrågasätta flera saker som studenterna tagit för givet och min berättelse om Pumlan hjälper då att få förståelse (på ett humoristiskt sätt) för vad som händer hos dem.
"

021231
12:00
Så här på årets sista dag vill jag först passa på att hälsa Maria Möller och Berit Childs varmt välkomna till Pumlans Vänner™ och därefter tacka alla medlemmar för era insatser att sprida pumlans anda vidare under det gångna året.

Med hopp om ett gott slut önskar jag Er alla ett gott nytt år!!!

021226
00:10
Efter bara en veckas ledighet har jag lyckats vända på dygnet och börjar piggna till som mest vid den här tiden på dygnet. Sitter och avnjuter en delikat skinksmörgås och mellan tuggorna vill jag passa på att hälsa Birgitta Johansson varmt välkommen till Pumlans Vänner™.

021225
00:17
Så var det dags (eller heter det natts vid den här tiden på dygnet???) att hälsa Sanna Rådelius välkommen som medlem # 190 i Pumlans Vänner™.

021224
20:24
Hundra grader kallt och tomtar över allt... Nu har det börjat lugna ned sig, magen proppfull med allsköns julmat, barnen har för länge sedan tystnat med sitt tjat om när tomten skall komma, alla klappar är utdelade...till sist råder den stora julefriden.

Såg att Norrbottens Kuriren publicerade artikeln om Pumlans Vänner idag och för er som inte har haft möjlighet att läsa tidningen kan läsa artikeln här på Kurirens hemsida.

Jag vill även hälsa Lars Santelius, Niklas Ekman, Hervor Anda, Kjerstin Ringdal, Mattias Sundin samt Charlotta Sundin varmt (med betoning på varmt då det är ca 28 grader kallt ute just nu) välkomna till Pumlans Vänner™.

00:01
Så här på julaftons första skälvande minut vill jag bara passa på att önska Er alla:

med en massa god mat och drivor av julklappar.

021222
19:37
Äntligen (om än tillfälligt) återbördad till föräldrahemmet i Luleå. Om ca två veckor och 3 kilo senare är det dags att styra kosa hem till allvaret igen. Men det är långt till dess så nu skall jag passa på att njuta av julledigheten så mycket det bara går.

Anders Alm, fotograf från Norrbottens Kuriren, var för någon timme sedan här och tog lite bilder till morgondagens reportage om våran illustra förening. Anders hade även vänligheten att skicka mig texten till artikeln samt några bilder som förmodligen kommer i tidningen.

Artikeln blir helt ok (givetvis med några felaktigheter - såsom att reporten skriver att jag har drabbats av nervsjukdom när jag igentligen har drabbats av en neurologisk sjukdom (vilket, åtminstonde för mig, är något helt annat)). Tyvärr kan jag inte publicera texten här då jag inte har hunnit få reporterns tillstånd, men så fort jag har fått tag på henne kommer jag att lägga ut texten.

Däremot har jag fått fotografens tillstånd att lägga ut de bilder som kommer i tidningen, så här kommer en av dem:

Idolfoto ???

(Så här i efterhand, nu när jag har sett bilderna, kan man ju alltid fundera kring hurivida det var klokt att låta fotografen använda mig som julgran...de kan ju ge intrycket av att jag inte ser seriöst på mitt förhållande till pumlor...)

021218
22:40
Äntligen har julfriden inträtt i Stockholmssektionen av det Frimanska hemmet. Jag har tagit C-mäster torsdag - fredag, allt för att hinna med att handla julklappar och proviant inför min resa upp till Luleå som sker på söndag.

Förutom att jag nu kan glädjas åt 19 kommande dagar av total avkoppling och ett liv i lättja ser jag till min stora glädje att ytterligare fem snusförnuftiga (hmmm...undrar var det ordet kommer ifrån...man borde kanske starta en hemsida...) individer har gjort det enda rätta valet att anmäla sig till Pumlans Vänner™ och hälsar därför Johan Sandberg, Christer Koivuranta, Erik Rönnbäck, Mikael Eman och Gunnel Hansén varmt välkomna i denna begynnande folkrörelse.

Gunnel skriver i sin ansökan:
"ÄNTLIGEN en förening värd att ansöka om medlemskap i !!!!!! En förening där alla medlemmar i förskingringen genomgått likartade svårigheter jul efter jul efter jul. Missförstådda och djupt kränkta får vi nu möjlighet att (om än på avstånd) uppleva gemenskap inför julen och stolthet över att öppet deklarera vår tillgivenhet för den underbara pumlan. I vår storsinthet bjuder vi naturligtvis gärna in resten av Sverige, för att inte säga världen,
i vår gemenskap.

Redan -66 när jag satt hemma i Boden och genomgick en korrespondenskurs i svenska och litteratur, blev pumlan ifrågasatt av Hermods lärare. Mina uppsatser skickades till Stockholm för rättning och julberättelsen kom tillbaka med ordet "pumla" understruket och med ett frågetecken i kanten. Jag tolkade det naturligtvis som att läraren haft svårigheter med min handstil och därför trott att jag stavat ordet fel. Någon ytterligare utredning gjorde jag inte den gången, utan lät saken bero.

Först 20 år senare, när familjen flyttade till Gävle, insåg jag vad frågetecknet berodde på - ren och skär okunskap hos läraren! Sedan flytten till söder kämpar vi ständigt mot denna okunskap och försöker sprida svenskans vackraste ord : pumla. Ett medlemskap i "pumlans vänner" känns naturligtvis som en självklarhet och som en upprättelse för genomgången smälek."

Jag tackar för de värmande orden vilka stärker min motivation att fortsätta sprida kunskap om detta fantastiska ord runt vårt rike.

På tal om ingenting... jag hade för avsikt att belöna alla trogna medlemmar med minst en limerick med pummelanknytning per år (se även 011231) men jag har väl motvilligt insett att det här med rim (och reson???) inte verkar vara min stora grej. Jag behöver därför hjälp med att slutföra en limerick som jag tyvärr inte kommit i mål med och utlyser härmed en PRISTÄVLAN!

Den som kan hitta på den bästa fortsättningen på nedanstående (och trevande) försök till limerick vinner en tvättäkta medlemströja!

En blyg, liten, man ifrån Kumla
hördes, tyst, för sig själv stå och mumla'
...

Ditt(dina) bidrag måste vara inskickade senast den 31 december 2002. Dagen efter kommer Pumlans Vänners™ ledningsgrupp (vilken i huvudsak består av mig själv och möjligtvis ett par tärningar) utse en värdig vinnare. Jag önskar Er alla lycka till och ser med stor spänning fram emot alla fina bidrag!

021217
21:45
God kväll alla förväntansfulla (och för all del alla förväntansnyktra) medlemmar. Med sju dagar kvar till den stora pummeldagen kan jag med stolthet presentera två nya medlemmar i Pumlans Vänner™: Tobias Pettersson & Jesper Hansén. Varmt Välkomna !

Jesper skriver också i sin medlemsansökan:
"Hej,

jag har i stort sett samma erfarenhet som andra medlemmar i föreningen. Använde ordet pumla efter flytt från min födelseort, Boden, och möttes av frågande, förundrade ansiktsuttryck.

Med Internet och dess sökmotorer kan man ju hitta det mesta och, inspirerad av kommande storhelg, gjorde jag en sökning på "pumla" för att se om ordet hittat ut i cyberrymden. Då upptäckte jag att Nelson Mandela har en dotter vars namn är just Pumla. (Och att den släkting till Mandela som jag träffat i Sverige ett par gånger i jobbet är just hennes son! Världen fortsätter att bevisa sig vara liten, så liten.)

Hursomhelst, två svenska träffar blev det; en modelljärnvägsaffär i Luleå och "Pumlans vänner". Nöjd och glad av att hitta denna underbara och uppenbart angelägna sajt skriver jag omedelbart och tveklöst ihop denna medlemsansökan. Det är förvisso charmigt med ett uttryck som är så lokalt som "pumla", men här finns ett behov att tillfredsställa. Jag tänker på alla våra landsmän som tvingas nyttja det där så ofantligt klumpiga ordet (ni vet vilket jag menar). Fult är det oxå. Ovärdigt den stämningsfulla högtiden, tycker jag faktiskt. Något måste göras!

Till nästa jul borde vännerna förbereda en strategi för att få nationell uppmärksamhet riktad mot ordet pumla och dess alla fördelar jämfört med nuvarande julgransprydnadsterminologi. Lagom tidigt under hösten 2004 bör ordet dyka upp i flera, rikstäckande media -gärna använt av s.k. kändisar- i syfte att bli igenkänt och "inne", sen kan man hoppas på varuhusens trendkänslighet och att man i många butiker väljer att komplettera sin artikelskyltning med detta ord. Det där andra ordet är så klumpigt så har folk väl börjat känna på "pumla" kommer de aldrig att vilja ta något annat i sin mun när de talar om julgransdekorationer.

Eller kanske detta är helt fel väg - det kanske är barnen som är nyckeln till framtiden även i denna fråga. Känner någon nästa års julkalenderförfattare? Blir det en traditionell, svensk julhistoria borde man kunna få med detta ord, och vips - via våra allra minsta medborgare, via dagis, skolklasser och vinterlekplatser sprids ordet in i de svenska folkhemmen.

Eller kommer någon deltagare i någon av nästa hösts dokusåpor att ha sitt ursprung i sydöstra Norrbotten? Kan detta bli en kanal till svenskarna? Kanske kan vi (äntligen och till min stora förvåning) se någon nytta med denna s.k. underhållning. (Det ironiska tonfallet är inte ägnat att såra eventuella fans av dokusåpan som nöjesprogram, men själv föredrar jag andra former av skräp-tv.)

Jag efterlyser således en specialstyrka för "Operation Pumla 2004" vari noggranna taktiska och strategiska överväganden kan göras i nära samarbete med alla vänner och med hemsidan som kommunikationsplattform. Allt i nationens intresse.

För julen i tiden!"

Jag tackar ödmjukast för ditt brev (allt skrivet i Pumlans Vänners™ goda anda) och tar med glädje till mig alla dina makalösa planer för fortsatt, framtida, arbete i syfte att befrämja detta fantastiska ord. Det är nästan så att jag på stående (julgrans ???)-fot ämnar att utnämda dig till Kampanjgeneral...låt mig dock återkomma efter en noggrannare analys av uppgiften.

021211
21:30
Jag fick nyss ett brev från Johan Rydekull där ha försynt frågade om vad som hade hänt med hans medlemsansökan som skickades in för en vecka sedan. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag missade din ansökan (har inget att skylla på förutom slarv från min sida). Visst är du välkommen Johan och du kan nu hädanefter stolt titulera dig: Medlem # 176 i Pumlans Vänner™.

19:20
Idag har jag den stora äran att hälsa vår första medlem från Tahiti, Karin Delaitre, varmt välkommen till Pumlans Vänner™. Jag fick även idag ett brev från Marianne Westin och kan nu konstatera att även detta år får Pumlans Vänner™ värma sig i rampljuset...

Marianne är reporter på Norrbottens Kuriren och vill göra ett reportage om våran fantastiska förening. Eftersom jag själv inte kommer upp till Luleå förrän den 22 december och dom planerar att ha artikeln i tidningen den 23:dje så blir det en telefonintervju som skall hållas nu på fredag. Lite bilder till reportaget kommer dock att finnas med genom att Kuriren skickar en fotograf till mig samma kväll som jag kommer upp. Detta skall bli jättespännande och min förhoppning är givetvis att detta kommer att innebära ytterligare en skjuts med avseende på medlemsantalet...törs man hoppas på 200 innan årets slut ?

021210
21:07
Äntligen har jag fått min koppling till Internet tillbaka efter att den har lyst med sin frånvaro ett par dagar. Förutom glädjen att åter vara "online" kan jag med glatt sinne konstatera att ytterligare två anmälningar har hittat fram till min brevlåda. Välkomna Hans Belfrage och Mikael Sundholm till den för årstiden högaktuella intresseföreningen Pumlans Vänner™.

För övrigt kan jag meddela att jag till sist fick nytta av min hushållsassistent ytterligare en gång i mitt liv (för er som undrar vad jag syftar på kan alltid läsa mitt inlägg som är daterat 020110). I helgen bakade jag lussebullar för första gången i mitt liv och för alla oroliga själar kan jag lugna er med att denna gång förlöpte operationen utan större komplikationer och numera avnjuter jag dessa läckerheter så ofta jag bara hinner.

021205
21:25
God kväll, jag kom hem från Göteborg för några timmar sedan och kunde, till min stora glädje, notera att ytterligare två medlemsansökningar låg där och väntade på mig i min brevlåda. Varmt välkomna Cecilia Lidberg och Jan Persson till Pumlans Vänner™.

021130
17:20
Så här på Lördagskvällen vill jag hälsa Kerstin Jonsson-Ryttertoft och Kalle Klinker (fräckt namn föresten...om det nu inte hade funnits folk i Lund som har det efternamnet hade jag nog tvivlat på att man faktiskt kan heta så - det är ju egentligen för bra för att vara sant) varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

021129
20:05
Äntligen fredag och ytterligare en medlem att välkomna, Katarina Lidberg, som nu kan addera ytterligare en titel på sitt visitkort: medlem # 168 i Pumlans Vänner™. Katarina skriver i sitt brev:

"Hejsan, halkade in på denna hemsida och fattade ganska snart sammanhanget. Är uppfödd i Råne Älvdal, närmare bestämt Gunnarsbyn och har tillhört samma skara där jag i min enfald trott att pumla fanns med i Svenska akademins ordlista. Tji fick jag när jag upptäckte att min värld bara sträckte sig till Boden. Alla mina vänner, släkt och andra i Gunnarsbyn vet självklart vad pumla betyder, men människor jag träffat på i Boden har inte en aning. Jag har bott på många olika ställen bl a i Dalarna, Västerbotten och nu Jämtland och varje gång ser människor ut som fågelholkar när man nämner ordet. Dock har jag lyckats med lite lobbying och fått mina vänner att börja använda ordet pumla istället."

Fortsätter vi på det här sättet kommer vi förmodligen ha "konverterat" halva svenska befolkningen inom ett par år.

021128
23:50
God kväll, kära medlemmar. Kom hem för en liten stund stedan efter att ha varit och sett nya Bond-filmen vilket var en lättsmält actionfilm vilken jag varmt rekomendera (så tillvida man inte har stora krav på realism och djup handling). Till min stora glädje kan jag se att det har trillat in två nya medlemsansökningar. Varmt välkomna Jörgen Karlsson och Johan Ivari till Pumlans Vänner. Johans skriver också i sitt brev:

"I min familj har begreppet pumla även använts för det fiskeredskap som andra kallar flöte. Enligt min definition är ett flöte det som är gjort av "massiv" frigolit medan den variant som består av ett plastskal (avlångt/runt) med en blybit i ena ändan kallas pumla. "

Jag instämmer helt med ditt påpekande att även ihåliga plastflöten kallas pumlor.

021127
20:44
Jag fick ett litet brev från # 165 där han påpassligt påpekade att jag måste ha haft hjärnsläpp i måndags (han kanske inte uttryckte det på det sättet - men det är min enda förklaring). På något mystiskt sätt lyckades jag skriva Thord Dahlqvist när jag egentligen menade Gösta Dahlqvist. Jag är ledsen för misstaget, Gösta, och jag får härmed ta tillfället i akt att på nytt hälsa dig välkommen till Pumlans Vänner™, dock denna gång med ditt korrekta namn.

Gösta undrar även om svampar, fåglar, bjällror m.m. i glas också kan kallas för pumlor. Enligt min mening så är det bara mer eller mindre klotformade, ihåliga objekt som kallas för pumlor och inget annat. Pumlor behöver inte vara av glas utan kan även bestå av bland annat plast och metall (däremot vette f-n om jag har hört talas om träpumlor). Vad säger ni övriga o ärade medlemmar... har ni .synpunkter i denna delikata fråga så hör gärna av er.

021125
18:24
Måndagskväll...första arbetsdagen i veckan avverkad, avlöningsdag och bara några futtiga dagar kvar till första advent...vad kan man mer begära...möjligtvis då ett litet brev från Maria Westerlund där hon skriver:

"Tog en sväng på lunchen idag för att kolla in vad stadens affärer hade fått in i julpummelväg. Jag tyckte utbudet var lite tveksamt. Kommen till lunchbordet på min arbetsplats Umeå Stadsbibliotek gav jag utryck för min besvikelse över att julpummeltillgången verkat så svag i år.

Reaktionen var inte den jag hoppats på. Alla satte upp en förvånad min och undrade vad för sak jag åsyftade. De sade att de aldrig hört ordet förut. Desto stoltare och gladare blir jag när jag hittar bekräftelsen tack vare nätet. Du har bekräftat mig som en korrekt språkbrukare och som Lulebo. Jag föddes i Lule 1954 och bodde där intensivt i minst 25 år. De finaste pumlorna är de som är handgjorda i glas, tycker jag. Är det inte i Tjeckien eller något annat östeuropeiskt land som dessa tillverkas för export. USA är stor köpare, tror jag mig veta. Kan ordets fäste i Luleå ha att göra med att Luleå varit en fiskestad där många fiskat med nät och använt pumlor?

Jag slutar där och önskar God Jul och God fortsättning med hemsidan!"

Tack för ditt brev Maria, du skriver däremot inte om du vill bli medlem i denna fantastiska folkrörelse men kom ihåg att du alltid är välkommen med din medlemsansökan. Den som däremot har gjort slag i saken och anmält sig är Thord Dahlqvist som härmed varmt välkomnas som medlem # 165 i Pumlans Vänner™.

021122
00:40
Snortrött (kan man skriva så ?) efter veckans hårda arbete var jag på väga att stupa i säng. Men nyfiken som man är kunde jag inte låta bli att slänga en snabb blick på postlådan...ytterligare en medlemsansökan...och trots att timmen är sen så uppbådar jag mina sista krafter för att ånyo uppdatera medlemsregistret (vad gör man inte för alla underbara pummelvänner i vårt avlånga land). I och med detta har jag nu äran att välkomna Linda Nordström som medlem # 164 i Pumlans Vänner™. God Natt!

021121
18:20
God kväll alla ni o ärade medlemmar. Kom nyss hem och tittade förväntansfullt in i min brevlåda...och tame ftusan fanns det inte en ny medlemsansökan där. Välkommen Linda Persson, du kan nu stolt titulera dig som medlem # 163 i Pumlans Vänner™.

021120
20:02
Satt nyss och slötittade lite på TV:n då det plötsligt plingade till från arbetsrummet...det välbekanta och välkomnade plinget som talade om att jag fått ett mail...och se...ytterligare en medlemsansökan. Varmt välkommen Elin Jonsson till denna samling av fantastiska och språkvårdande individer vi i dagligt tal kallar Pumlans Vänner™. (Vad vi nu kallas i annat fall har jag ingen aning om...men vad gör man inte för att det skall låta pampigt.)

17:10
Jag trotsade det eländiga snögloppet och smet hem från jobbet en timme tidigare i dag. Väl hemkommen kunde jag till min stora glädje se att det har kommit in ytterligare en medlemsansökan. Välkommen Victoria Brännström som medlem # 161 i Pumlans Vänner™.

På tal om väder... hörde på radion förra veckan då jag var på tjänsteresa i Linköping. Den loka väderreportern kunde glatt rapportera att dagens väder mest skulle bestå av regnblandat regn... man kan inte låta bli att undra...det kunde ha blivit rätt blött om hans prognos hade slagit in, vilket den lyckligtvis inte gjorde.

021119
20:40
Man kan knappt tro det är sant... men nu 31536000 sekunder och 160 medlemmar senare står vi alla här inför fullbordat faktum... Pumlans Vänners™ hemsida fyller 1 år idag!!

Grattis allihopa och tack för er medverkan, utan er medverkan skulle denna intresseförening falla platt till marken.

Vi börjar närma oss jul vilket också märks på att anmälningarna dyker upp lite mer frekvent nu. Tyvärr har jag varit borta (denna gång även fysiskt) så jag har inte kunnat uppdatera hemsidan i den takt som anmälningarna har kommit in.

Oavsett detta vill jag på denna fantastiska högtidsdag hälsa Thord Andersson, Magnus Erikssson, Jörgen Gustavsson, Maria Lindbäck och AnnaKarin Sundberg hjärtligt välkomna som stolta medlemmar i Pumlans Vänner™.

021028
20:40
Slutet av oktober och vintern (och kanske framförallt julen) med allt vad det innebär närmar sig med stormsteg. Ville bara passa på att hälsa Mariella Engman välkommen till Pumlans Vänner™.

020907
19:35
Lördagskväll, nästan en halv evighet senare...

Hej, o ärade medlemmar. Hoppas sommaren har varit god med mycket sol och bad.

Först vill jag be om ursäkt för att jag inte har uppdaterat dessa sidor på mycket länge. Skälet till det är att jag har drabbats av en neurologisk sjukdom (fick min diagnos i mars i år) som heter Cervikal dystoni vilket är en mycket ovanlig sjukdom (ca 2000 har sjukdomen i Sverige) och jag har på grund av detta inte haft ork att hänge mig åt Pumlans Vänner™. Den yttrar sig på så sätt att jag har spasmer i nackmusklerna vilket drar mitt huvud snett upp till vänster…för de av er som är intresserade att läsa mer om denna mystiska sjukdom rekommenderar jag er varmt att gå in på www.dystoni.com för att läsa mer.

Nu får jag behandling (man har sprutat in ett nervigift i mina spasmande muskler) vilket lindrar mina symtomer så pass mycket att jag kan skriva på dator igen. Gudarna skall veta att det inte har varit helt enkelt att skriva på denna hemsida med ett huvud som tittade rakt upp i taket. Nu går det oändligt mycket lättare.

Nog om denna beklagan, livet går trots allt vidare, dock om än, i en något annan form. Pumlans Vänner™ lever oxo vidare och jag skall försöka uppdatera sidan så mycket jag bara hinner med.

Sedan mars har det kommit in en del nya anmälningar till denna fantastiska intresseförening vilket innebär att jag har det stora nöjet att hälsa AnnKristin Håkansson, Yvonne Nordgren, Josef Sundström, Malka Welin, Ewa Wiklund, Thord Persson, Sven-Eric Hedberg, Kerstin Belfrage, Maud Öquist, Maria Palm och Marianne Persson varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Om jag nu i den allmänna förvirringen har missat någons medlemsansökan ber jag hemskt mycket om ursäkt och ber dig skicka in din ansökan en gång till.

020303
20:00
Söndagkväll i början av mars och tro´t eller ej men anmälningarna fortsätter att strömma in. I kväll har jag den stora äran att hälsa Lisbet Bäckström, Carin Arvidsson, Torbjörn Eriksson, Ulla Hedqvist samt Berit Persson varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

Jag fick för några dagar ett mail från Henry Petersson, dock inte medlem men väl stolt fader till medlem # 11. Då han har en bekant som jobbar på Språk- och Folkminnesinstitutet (SOFI) har han gjort vissa efterforskningar där. Detta resulterade i följande brev:

Jag tackar ödmjukast för denna intressanta information och hoppas att vi med detta kommer allt närmare gåtans lösning.

020214
22:40
Äntligen har jag jobbat klart för idag...det är mycket nu på jobbet. Vilket i sin tur har inneburit att jag inte har haft möjlighet att uppdatera dessa sidor så ofta som jag har önskat.

Nog om denna ömkliga klagan...jag kan härmed, fortfarande till tårar rörd och stolt, välkomna Lasse Persson, Mikael Hermansson, Gail Kristin Feeney, Johan Forslund, Pär Forslund, AnnaLena Forslund, Linnéa Forslund, Agneta Forslund, Andrea Forslund - Grath, Mary Forslund, Lisbet Bäckström, Maria Appelgren, Kajsa Appelgren, Ludde Appelgren, Monica Lundberg, Andréas Mårtensson, Niklas Sundvall samt vår hitintills yngste medlem Gustav Eriksson hjärtligt välkomna till Pumlans Vänner™.

Jag passade även på att ta en bild på medlem # 139 då han figurerade som mannekäng i sin pappas nyvunna födelsedagspresent:

Trycket på tröjan är gjord med specialpapper och skriv ut med en vanlig skrivare, därefter stryks bilden fast på tröjan med ett strykjärn. Då detta tryck inte blir särskilt proffsigt (och kanske framförallt beroende på att jag HATAR att stryka) så är detta inget vettigt alternativ till medlemströja. Men hav förtröstan...jakten går vidare. Finns det någon vänlig själ där ute som kan tipsa om något bra ställe som gör tryck på tröjor till humana priser ?

020131
21:40
I denna sista januarikväll har jag den stora äran att hälsa Lars Nilsson och Mikael Snell varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

020129
20:52
- Glad blåsdag, som Nalle Puh skulle ha sagt. På tal om blåst och vind...motsatsen till stormstyrkan "styv kuling" måste väl rimligtvis vara "Slak tråking"...eller ??? (Joo...jag vet...jag är en sjuk människa...)

Nå i alla fall...idag har jag nöjet att välkomna Birgit Lundström, Christer Åhl, Elizabeth Gawelin, Bo Norström och Annika Gellerstedt som stolta medlemmar i Pumlans Vänner™.

020124
23:33
Timmen är sen och jag tänkte bara hälsa Torbjörn Tapani och Lena Lidberg till Pumlans Vänner™ (vilket i och för sig inte är så bara).

020123
22:09
Tänkte bara ta tillfället i akt och hälsa Per Burström välkommen till Pumlans Vänner™.

020122
22:22
Åter igen är det en fantastisk tisdag och åter igen har jag glädjen att hälsa några nya medlemmar (på tal om det...när man tänker efter...eftersom det nu finns något som heter medlemmar bör det rimligtvis finnas motlemmar också...tja vem vet?) välkomna till Pumlans Vänner™.

- Vilka är då dom nya medlemmarna?, undrar ni säkert och tindrar med ögonen. Jo idag (kväll) har jag nöjet att hälsa Frida Palmbo (hade hon nu inte skrivit att hon bor i Umeå hade jag nog börjat spekulera i att hon troligtvis måste bo i något tropiskt land) och Mikael Robèrt varmt välkomna!

020121
20:45
Trots att julen är slut strömmar anmälningarna in. Och likt en stolt far som visar upp sin nyfödda kan jag i kväll hälsa Thomas Käck, Birgitta Nilsson, Lars Thorsén samt familjen Bergenfeldt (bestående av Annika, Anders, Ulrika, Björn och Sara) välkomna till den ständigt växande intresseföreningen Pumlans Vänner™.

Till Er som undrar om medlemströjan går att köpa så kan jag meddela att efterforskningar pågår för fullt (leverantör, pris m.m.) och jag lovar att återkomma när jag vet mera. Se även nyheter från 011231.

020118
21:00
Äntligen fredag och jag vill hälsa Charlotta Hermansson, Lars Lundsten, Jan Erik Englund, Monica Karlsson, Eilert Gezelius, Gerd Nordmark samt Tor Kangas varmt välkomna till Pumlans Vänner™. Till yttermera glädje kan jag även konstatera att vi har passerat 100-medlemsvallen!

Och till Er alla som har väntat andlöst på ett nytt forskningsrön från Anna (# 8), kan jag meddela att ni äntligen kan andas ut. Denna gång skriver hon:
"Hej. Igen.

Nya efterforskningar tyder på att Selånger-bor varken använder eller ens känner till ordet pumla.
När jag frågade en person från den trakten om det vackra ordet stirrade han på mig som om det var MIG det var fel på. Dåre.

Pratade också med en bodensare, sedan länge avflyttad till Stockholm. Han sa: "Nog vet jag vad pumla är, men det är ju bara Lule-bor som använder ordet."

Underförstått "bara Lule-bor i hela världen". (Vilket vi vet inte är sant.)

Så undersökningarna leder ingenstans. Än!"

Eftersom nu Anna står för en stor del av allt forskningsarbete kring pumlans ursprung har vi efter noga övervägande och intensiva diskussioner inom ledningsgruppen (som för övrigt består av mig, jag samt undertecknad) bestämt oss för att utse Anna Rönnbäck som Chef för Pumlans Vänners™ forskningsavdelning. Grattis Anna!!!

Nog om detta, ha en trivsam helg.

020113
23:00
Söndag kväll och det är dags att hälsa Ewa Brännström, Lena Wahlberg, Roger Englund, Solveig Lundgren, Carin Åhlström Bark och Helena Rääf varmt välkomna som okuvliga medlemmar i Pumlans Vänner™.

Helena (# 94) skriver också i sin medlemsansökan:
"För mig uppdagades att Pumlor ej fanns när jag gick på gymnasiet. Jag hade nämligen skrivit i en uppsats om julgranspumlor.

Innan min magister delade tillbaka uppsatserna stod han och klagade över att en viss elev trodde att hon kunde hitta på egna ord. Han hade minsann kollat med andra svenskalärare, med professorskollegor i Sverige och Norge men detta ord fanns bara inte.

När jag fick tillbaka min uppsats var det rött understruket lite varstans och han hade skrivit i kanten om jag menade kulor. Jag svarade skriftligt: NEJ! Kulor är hårda rakt igenom medan pumlor är ihåliga och sköra.

På den tiden bodde jag hemma hos mina föräldrar i Surahammar, 25 km utanför Västerås. Min mamma är uppvuxen i Södra Sunderbyn, utanför Luleå, och vi har alltid sagt detta vackra ord, PUMLA, så naturligtvis trodde jag att det hette så.

Jag har också på egen hand gjort vissa förfrågningar bland bekanta här nere i Bergsslagen om de vet vad en pumla är för ngt, men utan resultat. Nu senast frågade jag en man i från Umeå, men det var ett obekant uttryck för honom.

MEN jag läste för ett tag sedan en barnbok för min 7-årige son och handlingen utspelade sig i Luleå och där skrev författaren om julgranspumlor. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad boken eller författaren hette."

020110
22:40
Först vill jag hälsa Anette Ohlsson, Karin Westberg, Ulrica Johansson och Leif Holmgren välkomna som ärofyllda medlemmar i Pumlans Vänner™.

Och sen eftersom jag känner mig lite inspirerad denna kväll (faller lätt för smicker) kan jag inte låta bli att delge er en liten episod från i höstas. Inte för att det har med pumlor att göra (möjligtvis formen och att även detta är en norrbottnisk specialitet) - men ändå:

Det stora paltkoket i Traneberg
De var en helt vanlig dag i höstas då jag helt plötsligt drabbades av något slags tokeri och fick för mig att jag skulle nog banne mig koka palt.

För er som nu till äventyrs inte känner till vad palt är för något kan jag upplysa er om att denna Norrbottniska nationalrätt består endast av rå potatis, korn- och vetemjöl, en nypa salt. Potatisen rivs och därefter blandas salt och mjölet i lagom mängd tills det att smeten inte längre klibbar.

När denna lilla operation är utförd skall smeten formas till fina, runda bollar där man dessutom brukar peta in några bitar rimmat bogfläsk eller liknande. Sedan får hela klabbet koka i lättsaltat vatten till det att paltarna flyter upp till ytan. Detta låter busenkelt - i teorin i alla fall...

Sagt och gjort, i väg till affären för att köpa ingredienser. Hur mycke' potatis skall man ha då ??? - Tja... jag köper några kilo så räcker det säkert.

Därefter slås jag av det faktum att jag INTE vill stå och handriva potatis hela kvällen. Sagt och gjort, i väg till en annan affär för att köpa en hushållsassistent. Trodde att en sån skulle gå lös på en sådär 200 till 300 spänn, ack vad jag bedrog mig…(och så här i efterhand - med tanke på att assistenten nu bara har används en gång - hade det nog varit billigare att hyra kocklandslaget för att laga palten åt mig)

Fort hem, packa upp den nyförvärvade assistenten och skrida till verket. Efter det att jag skalat och rivit en sådär 3 - 4 kilo potatis började det hela bli riktigt intressant:

Att få en fast konsistens på fyra kilo riven potatis kräver en HEL DEL mjöl men framförallt en STOR bunke, vilket jag förstås inte hade. - Men va' fan, det går nog ändå. I med mjölet och saltet i en något för liten bunke, efter en sådär tio minuters handknådande, fylla på mer mjöl, handknådande, hälla på ÄNNU MERA MJÖL, såg mitt kök ut som ett mindre slagfält.

För er som inte känner mig så skall ni veta att jag är ganska yvig inte särskilt mycket världsmästare på det finmotoriska - jag hade fantamig mjöl och potatissmet över hela köket !

Halva jag var täckt med potatissmet…hur den lyckades hamna på INSIDAN av mina lår orkar jag inte ens tänka på.

Till sist lyckades jag få paltdjävlarna ned i vattnet och därefter löpte allt som planerat.

Sista problemet var dock - fyra kilo potatis ger en himla (byt gärna ut detta "himla" till valfri, grov, svordom) massa paltar. Jag hade kokat palt som skulle räcka för ett mindre afrikanskt land. Allt sedan dess köper jag färdiglagad palt (i mycket små förpackningar) från affären.

Nog om detta.

Trevlig helg!

020109
20:30
Först vill jag tacka Anna (# 8) för ytterligare ett mail. Hon skriver:
" Pumlans ursprung kan ej heller finnas i samiskan. Åtminstone inte enligt den samiska kollega jag konsulterade. Faktum är att inte ens ordet julgranskula existerar i samiskan. Enbart därför att man varken har gran eller kulor till jul. (Fast några försvenskade satar smyger säker med både träd och pumlor. Knappast med julgranskulor.)

Frågvis som jag är pratade jag även med en person som stammar från Burträsk (i Västerbotten, för den oinvigde) men inte heller hon använde ordet pumla i sin rätta bemärkelse. Däremot kände hon till det ytterst närbesläktade "pummel" (uttalas med o-ljud och lika betoning på båda stavelserna, ung. "pom-mel") i betydelsen stor kula. Ungefär som kaffepumla, eller förbränningspumla kan jag tänka mig.

Ja, det var allt för denna gång. Men jag forskar nyfiket vidare, tills någon uttryckligen ber mig lägga av!"

Nej för tusan, Anna, lägg inte av med jakten på pumlans ursprung. Alla vi andra håller, med spänning, andan tills nästa gång du hör av dig med nya forskningsrön.

Jag vill också tacka Lennart Brynielsson och Kerstin Olsson då ni har gjort (som många andra) det kloka valet att ansluta er till denna landsomfattande intresseförening. Varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

020108
21:35
Det glädjer mig enormt att anmälningar fortfarande strömmar in, trots att julen är över och den grå (vita???) vardagen börjar sakta men säkert ta överhand. Jag kan därför idag, med stor förnöjdsamhet, välkomna Lars Abrahamsson, Petra Setterberg, Inger Svensson, Åke Sandström och Roland Olin till Pumlans Vänner™.

Jag läser också på Aftonbladets hemsida att dom vill att man skall maila in vilka viktiga nya ord man hörde förra året. Trots nu att inte Pumla är ett nytt ord tycker jag ändå att vi bör göra in insats där... om inte annat för att få upp ögonen på en och annan Sörlänning.

020107
20:30
Så var det dags att välkomna AnneMay Granström, Stefan Larsson, Ulla Essung och Monica Ekström som stolta medlemmar i Pumlans Vänner™.

020106
18:50
Så är det inte många timmar kvar innan julhelgerna, likt slutvinjetten i en gammal västernfilm, rider bort för att försvinna i horisonten och därefter inte återkomma på ett helt år...buuäääh!

Men hav förtröstan...Pumlans Vänner™ skall göra allt för att bibehålla julstämningen hela året runt (inser i och för sig att det kan bli en utmaning...särskilt under maj till och med augusti...men va´ tusan...man är ju inte Norrbottning för inte).

Jag vill också passa på att hälsa Cecilia Pettersson, Laila Värnestig, Jerry Adebrink, Inga-Lill Adebrink och Linn Adebrink, vilka alla har gjort det fiffiga valet att ansluta sig till Sveriges enda pummelbejakande förening, välkomna till Pumlans Vänner™.

020105
17:00
Min gårdag spenderades åt att köra hem från Luleå till Stockholm, vilket tog mig ca 12½ timme. Roligare sysselsättning kan man tänka sig...till exempel att välkomna Jessica Sedig, Jenny Isaksson, Sven Nilsson, Cathy Nilsson och Malin Nilsson som medlemmar i Pumlans Vänner™.

020103
21:00
Så var det dags att hälsa några (14 !!!) nya medlemmar välkomna till Pumlans Vänner™: Inge Espling, Therese Jönsson, Kenneth Andersson, Lotta Jönsson, Madelene Jönsson, Viktor Jönsson, Malin Larsson, Mikael Ullenius, Gunilla Ullenius, Frida Ullenius, Frank Ullenius, Fanny Ullenius, Johan Rönnquist och Pelle Alerby. Varmt välkomna!

020102
23:15
Först vill jag tacka Anna (# 8) för sitt mail där hon skriver:
"Har forskat lite om ett ev. finskt ursprung till pumla.
En finsk arbetskamrat sa ett ord som faktiskt innehöll bokstaven p, men inte hade fler likheter med pumla än till exempel soppa.

Hon hade aldrig hört ordet pumla heller. Har en samisk kollega också så vid tillfälle ska jag fråga henne om hon kan härleda pumla ur något samiskt ord.

Jakten går vidare."

Sedan vill jag passa på att hälsa Annlouise Öberg, Tomas Järvling (joorå det går utmärkt att vara medlem trots att man inte är från ett "pummeltalande" område), Helena Fallström och Fredrik Karlsson hjärtligt välkomna till Pumlans Vänner™.

12:49
Först vill jag hälsa Bengt Lindblom välkommen som medlem # 45 i Pumlans Vänner™.

Jag läste i gästboken att Lars Abrahamsson undrade hur man blir medlem denna intresseförening och som svar kan jag säga att det är ganska enkelt: det enda du behöver göra är att säga till. Jag föredrar dock anmälan via e-post (friman@chello.se) då jag inte är lika flitigt på att läsa i gästboken. Anmälan måste innehålla ditt för- och efternamn samt uppgifter om varifrån du ursprungligen kommer ifrån och var du för närvarande bor.

I och med att du anmäler dig så lämnar du också automatiskt samtycke på att dina namnuppgifter förs i ett dataregister som publiceras här på Internet (allt för att göra Datainspektionen glada och nöjda).

Och det bästa med allt är att medlemskapet är gratis (gratis är gott)!

Till sist vill jag även passa på att tacka min bror (# 2) för sina korrekturläsningar då jag uppenbarligen, stundtals, drabbas av dyslexi.

020101
20:25
Jag fick för någon dag sedan ett mail från Lena (# 24) som faktiskt har gjort ett seriöst försök att ta reda på Pumlans ursprung. Hon skrev till Svenska akademin och frågade om de kunde hjälpa till med att räta ut frågetecknen kring ordet.

Lena fick sedan som svar:
"Jag känner inte själv till ordet pumla. Jag är mälardaling (uppsalabo) men bodde hela 90-talet i Umeå. Inte i något av dessa områden har jag hört det. Det borde betyda 'kula' i någon form, va?

Kanske är det antingen nybildad slang eller något med rötter i en dialekt. En annan möjlighet, just för att det är Norrbotten, är ju att det är något finskt. Det skulle kunna vara tornedalsfinska eller annat nordfinskt, men jag vet inte. Jag frågade min kollega här efter något "allmänfinskt" ord som påminde om pumla, men hon kunde inte erinra sig något sådant.

Det finns ett ord på tyska, pummelig, som betyder 'knubbig' men ditt Lule-'pumla' kommer nog närmare ifrån."

Från finskan…tja…Ylle pylle hytty kaxi Pumla… som ni självklart förstår kan jag inte den minsta lilla gnutta finska…förutom då kanske (och märk här väl att det som nu följer är hur jag tyckte det lät)… Hyvvää vuomenta, palikasten radio suomi kieliset uutiset…PANG!

Det sista kräver nog en liten förklaring: det var ljudet som uppstod när jag 07:05 flög upp ur sängen och stängde av klockradion som ljöd finska morgonnyheter med Kosti Karpanen varje skoldagsmorgon i mitt pojkrum.

Så om det nu finns någon finsktalande medlem som vet något mer om ordet pumla i det finska språket vore det kul om du kunde maila och berätta om ordet kanske rent utav kommer från finskan.

19:00
Trots (eller kanske på grund av) den trettiogradiga kylan utomhus vill jag hälsa Helena Öberg, medlem # 43 och Johan Andrén, medlem # 44, varmt välkomna till Pumlans Vänner™.

16:30
Kära Medlemmar, (när ni läser detta får ni tänka er smäktande stråkar i bakgrunden) som stolt president av denna fantastiska intresseförening vill jag, så här på det nya årets första dag, tacka för det gångna årets insatser i syfte att sprida ordet "pumla" runt omkring vårt avlånga land. Min förhoppning är givetvis att det nya året blir minst lika gott .

Jag vill också hälsa Torbjörn Larsson och Camilla Åström (medlem # 41 respektive # 42) välkomna till Pumlans Vänner™.

011231
17:45
Jag vill härmed, stolt och smickrad, hälsa ytterligare elva (!!!) nya medlemmar: Bo Bergman, # 30, Elizabeth Bergman, # 31, Roger Ottestig, # 32 , Johan Spolander, # 33, Peter Granström # 34, Birgith Granström, # 35, Linus Granström, # 36, Anna Granström, #37, Lisa Granström # 38, Ingrid Lindgren, # 39 och Lennart Pettersson som medlem # 40 välkomna till Pumlans Vänner™.

Peter (# 34) undrar också i sitt mail om tröjan går att köpa. Jag har själv tänkt tanken att trycka upp den (åtminstonde till mig själv) men hitintills har det inte blivit av. Självklart kan jag trycka fler på samma gång om intresse finns. Vad en sådan tröja kan tänkas kosta har jag ingen aning om men jag lovar att återkomma när jag har kollat upp det. Hör gärna av er om ni är intresserade av en medlemströja.

Jag kan även meddela att spridningskartan uppdaterad.

15:00
Till sist vill jag dela med mig av en limerick (årets första och förmodligen sista) som utkristalliserades för mig under nattens fruktlösa försök att sova. Spänn fast säkerhetsbältena så åker vi:

En Pumlans vän i från Koster,
använde julklappsetiketter som plåster.
Han på etiketten sedan skrev,
och tänkte: -Jag kan ju skicka mig som brev,
som en julklapp till en nunna på ett kloster !

14:40
Tidningsartikeln har uppenbarligen gett ringar på vattnet... Fick ett telefonsamtal från Stig Norberg bosatt i Koskullskulle (strax utanför Gällivare) som tyvärr inte hade Internet men väl ville vara medlem. Välkommen Stig, du är medlem # 29.

13:55
Jag var nog, igår, lite väl snabb i tanken då jag lovade att scanna in artikeln om Pumlans Vänner™ från NSD och lägga ut den här. Tänkte inte på att det finns upphovsrättsliga problem med det. Men hav förtröstan...artikeln finns nu att läsa på NSD's hemsida, klicka här för att ta dig dit.

Jag vill även passa på och hälsa 5 nya medlemmar välkommna: Lena Lundholm, # 24, Owe Andreasson, # 25, Louise Sandberg, # 26, Erik Levin, # 27 och Gustav Lindgren som medlem # 28. Varmt välkomna !

011230
16:15
Tro't eller ej men från i morgon kan Pumlans Vänner™ stoltsera med undertiteln: "Nu även känd från tidningen". Tidningen Norrländska socialdemokraten (NSD) har för en stund sedan varit här och interjuvat mig om hemsidan.

När dom ringde till mig i förrgår trodde jag först att det var ett skämt men vid närmare eftertanke insåg jag ju att detta givetvis är en naturlig del i utvecklingen av vår intresseförening då bildandet av Pumlans Vänner™ har ett fantastiskt nyhetsvärde.

Reportern Björn Torbiörnsson, som nu stolt kan titulera sig som medlem # 23, var här i cirka en halvtimme och hans kollega, vars namn jag tyvärr redan glömt, tog en massa bilder. Det skall bli spännande att se resultatet som går att beskåda i morgondagens NSD (31/12).

För er som inte har möjlighet att läsa NSD eller läser dessa rader för sent skall jag försöka scanna in artikeln och lägga ut den här på hemsidan. Detta kommer dock att ske först när jag kommer tillbaka till Stockholm efter julhelgerna.

Gott nytt år, o ärade medlemmar !

13:00
Så var det dags välkomna en hel falmilj till Pumlans Vänner™, familjen Ottestig. Välkommen Åsa, # 19, Nina # 20 (som för övrigt är vår första internationella medlem), Monica, # 21 och Dick, medlem # 22.

011228
14:30
Först vill jag be alla trogna vänner om ursäkt för att jag inte har uppdaterat hemsidan på flera veckor. Befinner mig uppe i pumlans hemstad, Luleå, för att fira jul ochy nyår. Hoppas att julen har varit god med massor av klappar och pumlor i drivor.

Jag kan med glädje och värme (trots den bitande kylan utomhus) välkomna fem (!!!) nya medlemmar i Pumlans Vänner™: Christina Eriksson, medlem # 14, Gunvor Edlund, medlem # 15, Petra Hjerpe, medlem # 16, Alexis Wicén, medlem # 17 och min lillebror Mats Friman, medlem # 18. Hjärtligt välkomna !!!

Mats (# 18) konstaterar även i sin medlemsansökan att man använder ett liknande ord i Piteå, nämligen Pullor !!! Kan också hålla med honom att detta låter lite väl "udda" för att ha i granen.

011202 (1:a advent)
12:00
Så var det äntligen första advent och nedräkningen till den stora pummeldagen kan på allvar ta sin början. I och med detta datum är nu äntligen den stora väntan över...väntan på min otroligt snygga och fiffiga julgåva som jag skapat bara för eran skull, o ärade medlemmar i Pumlans Vänner™. Jag kan här med stolthet och darr i rösten (fingrarna ???) presentera Pumlans Vänners™ alldeles egna julskärmsläckare !

Ladda hem skärmsläckaren. Flytta därefter in den i Windows\System-mappen (om du har Win 95/98/Me) eller i Windows\System32-mappen (om du har Win NT4/2000/XP). Mycke Nöje !!!

011127
19:07
I brist på annat har jag lagd upp en fantastiskt tjusig bakgundsbild som ni kan ladda hem. Allt i syfte att bringa lite julstämmning in i era datorer. Bilden är komprimerad (skrev först packad - men vid närmare eftertanke insåg jag att det vore en felaktig beskrivning då jag inte har ritat den med hjälp av spritpennor) med Winzip och finns i två storlekar: 1024x768 & 800x600.

Ladda hem bilden med storlek 1024x768 eller 800x600 bildpunkter.

011125
23:49
Så var helgen på väg att övergå till vardag med allt vad det innebär. Har bland annat jobbat lite på en "julgåva" som jag tänkte släppa här på Pumlans Vänner™ lagom till den första advent (2:a december för den som inte har koll på kalendern)…

011123
20:45
Fick i kväll ett mail från Anette (# 6) där hon hjälpte till med att reda ut frågetecknen kring Kjell's (# 9) ortsuppgifter, tackar !

Hon berättar också att han sade Pumla i sitt föräldrahem vilket var beläget i Överkalix. Det som dock är lite mystiskt i sammanhanget är att # 9's sambo, som också är därifrån, inte använde sig av ordet inom hennes släkt.

Hur eller hur är det nog vid det här laget styrkt att ordet pumla är ett ganska vanligt ord i Överkalix (se även mailet från Maud nedan) vilket i sin tur innebär att det är nog dags att uppdatera kartan. Jag får härmed hälsa Överkalix välkommen till Pumlans Vänner™ !

11:20
Kan så här mitt i lunchen inte låta bli att uppdatera sidorna efter det att jag fått två nya medlemsansökningar !

Jag vill hälsa Danne Nilsson-Ranta, medlem # 12 och Maud Nilsson-Ranta, medlem # 13 hjärtligt välkomna till Pumlans Vänner™!

Kan inte heller låta bli att visa utvalda delar av Maud's mail:
"Mina erfarenheter liknar dina vad beträffar pumlans existens eller snarare brist på existens; flera gånger i mitt liv har jag stött på människor som inte vet vad en pumla är. Har också använt förklaringsmodellerna med kaffebryggarpumla, termospumla, glaskropp osv. Och har förundrats över att pumla är så föga utbrett.

Mitt ursprung är Malmberget men det kan vara mormor, boende i Luleå, som infört pumla i mitt liv. Eller så används ordet pumla även i Råneå med omnejd då släkten på mödernet kommer från det hållet. I vart fall har ordet pumla alltid använts i vår släkt. Bekanta i Överkalix säger att även de använder ordet pumla; måhända är ordet ett inslag i deras speciella dialekt med rötter från flera olika geografiska håll.

Ja, det är helt fantastiskt att äntligen få kontakt med människor som vet vad pumlor är! I min ägo har jag ett stort antal pumlor då det är lite av en hobby att samla på dessa. Dock är materialet plast bannlyst. Faktiskt slår det mig att när det handlar om pynt av plast så använder jag ordet kulor... Plastkulor..."

Och Danne skriver:
"Jovisst känner jag igen dina erfarenheter. Har själv bott i Sthlm och träffade INGEN som visste vad en pumla är. Många av de jag frågade antog att ordet syftade på en kvinna (eller ngn av hennes kroppsdelar)."

011122
20:10
Återbördad till hemmet efter två dagars tjänsteresa. Ser till min glädje ytterligare en medlemsansökan: Välkommen Christina Eriksson, medlem # 11 !

Jag vill även tacka Anna (# 8) för hennes mail. Hon berättar att hon gjorde en intressant iakttagelse vid ett "pummel-test" som utfördes på några kurskamrater i går: På frågan om de visste vad Pumla betyder var det två som visste det. Den ena var givetvis från Luleå men den andra (och här kommer det intressanta) var ursprungligen från Kramfors !

(En tanke slår mig när jag skriver detta: han hette möjligtvis inte Robert Lind ? - Om så är fallet är det ju ganska uppenbart varför han visste ordets betydelse trots sitt ursprung: Anna har Gud som kurskamrat (åtminstone enligt Hasse & Tage) och så vitt som jag kommer ihåg det är ju han allsvetande.) Hur som helst… Kramfors…mystiken tätnar...

På allmän begäran (åtminstone från mig själv) har jag uppdaterat medlemslistan med information om varifrån respektive medlem ursprungligen kommer ifrån och var de för närvarande bor. Listan är dock inte komplett så jag är tacksam för komplettering från dem som jag saknar uppgifter på.


011120
23:04
Detta är ju helt ofattbart... fyra medlemsansökningar på en och samma dag. Jag börjar att, sakta men säkert, skymta en landsomfattande folkrörelse... Välkommen Rickard Bergius, medlem # 10 !

19:11
Det verkar som bollen (eller skall jag kanske säga pumlan) är i rullning... Välkommen Kjell Helin, medlem # 9 !

18:01
Wow! Det är knappt så jag tror mina (vid det här läget nästan tårfyllda) ögon...ytterligare en ny medlem... Välkommen Anna Rönnbäck, medlem # 8 !

15:20
Jag vill hälsa Helena Hansen hjärtligt välkommen ! Du är härmed medlem # 7 i Pumlans Vänner™.

011119
Då var det premiär för den nya versionen av hemsidan !!!

Då den nya "layouten" (kan man skriva så...) på inget sätt är slutgiltig är jag tacksam för synpunkter och kommentarer på hur jag kan förbätta dessa sidor.